Een paar sandalen van Apple-oprichter Steve Jobs zijn bij een veiling van het Amerikaanse veilinghuis Julien’s Auctions geveild voor maar liefst $ 218.750, omgerekend zo’n € 202.000. Dat is aanzienlijk meer dan het bedrag dat van tevoren werd voorspeld. Dat stond namelijk op ‘slechts’ $ 60.000.

Steve Jobs

Steve Jobs was topman en tevens mede-oprichter van Apple, misschien wel, dan niet het grootste tech-bedrijf ter wereld. Jobs stond wereldwijd bekend vanwege zijn imposante speeches bij de lancering van nieuwe producten. Eén veelgebruikte formule was de “One more thing…”, waarin hij wegliep van het podium om vervolgens terug te lopen en dan het écht grote nieuws te vertellen.

Jobs wordt veelal beschouwd als navolger van Bill Gates, topman van Microsoft, in de consumenten-computerindustrie. De Apple-topman overleed op 5 oktober 2011 in Palo Alto, Californië aan de gevolgen van een zeer zeldzame vorm van alvleesklierkanker. In eerste instantie leek hij te kunnen genezen zonder chemotherapie of bestraling te ondergaan, maar de kanker kwam terug, waarna hij overleed. De precieze oorzaak van zijn overlijden is een ademstilstand als resultaat van de kwaadaardige kanker.

Sandalen van Steve Jobs geveild

Jobs stond bekend om zijn praktische outfits. Hij droeg bijna altijd een spijkerbroek en zwarte coltrui. Daar droeg hij vaak sandalen bij. Eén van die paar sandalen is nu dus geveild.

Het gaat om bruine Birckenstock-sandalen. Jobs zou de sandalen al sinds de Apple-oprichting in 1976 hebben gedragen. Dat deed hij in het huis van zijn ouders in Californië, wat overigens sinds 2018 is aangemerkt als historisch erfgoed in diezelfde staat. Waar dus verwacht werd dat de sandalen zo’n $ 60.000 zouden opleveren, werd dat dus bijna het vierdubbele, met $ 218.750. Volgens het veilinghuis “is in de zolen van de sandalen is de afdruk van Jobs’ voeten nog te zien”. Het is onduidelijk wie de nieuwe eigenaar is.

Julien’s Auctions veilt vaker bijzondere voorwerpen die bij wijlen van bekende figuren zijn geweest. Zo werden eerder al de kapotgeslagen gitaar van Kurt Cobain, de handgeschreven tekst van het The Beatles-nummer Hey Jude, en de bokshandschoenen van Sylvester Stallone die hij droeg tijdens de wereldberoemde film Rocky geveild.