Wie het laatst lacht, lacht het best. Een gegeven dat absoluut van toepassing is op Elon Musk. De Tesla-CEO krijgt, na maandenlang gesteggel, alsnog zijn in 2018 afgesproken torenhoge bonus van $ 56 miljard toegekend, zo is beslist op de recente aandeelhoudersvergadering. Daardoor is de 52-jarige geboren Zuid-Afrikaan weer terug als rijkste persoon ter wereld.

Na maandenlang gesteggel krijgt Elon Musk alsnog zijn torenhoge bonus toegekend

De kogel is door de kerk. Elon Musk krijgt zijn in 2018 toebedeelde bonus van $ 56 miljard in aandelen. Die bonus zou hij krijgen als hij met Tesla behaalde financiële resultaten zou behalen. Die resultaten behaalde hij ruimschoots, en dus was de bonus binnen. Althans, dat dacht Musk. Een kleine belegger, Richard Tornetta, besloot in 2018 een zaak aan te spannen tegen de eigenaar van Tesla. Tornetta vond het verkrijgen van de bonus door Musk niet eerlijk omdat het besloten was door een bestuur dat Elon Musk zelf volledig onder controle zou hebben. De broer van Elon, Kimbal Musk, zou zelfs hebben mee gestemd in dit proces. Ook speelde mee dat Tornetta de bonus buitenproportioneel vond, omdat Tesla zo veel waard is geworden op de beurs. De rechter gaf de man uiteindelijk gelijk, en oordeelde dat Musk zijn bonus niet zou krijgen. Tot woede van de Tesla-frontman zelf, die zijn volgers op zijn eigen X afraadde ooit een bedrijf in de Amerikaanse staat Delaware, waar het verhaal zich afspeelt, te beginnen.

Daarmee was de kous niet af. Het gros van de Tesla-aandeelhouders zou namelijk wél achter Musk staan wat betreft het verkrijgen van de bonus. Deze week waarschuwde Tesla-voorzitster Robyn Denholm dat Musk wel eens bij het bedrijf zou kunnen vertrekken als hij zijn bonus niet zou krijgen. Die waarschuwing heeft effect gehad: op de Tesla-aandeelhoudersvergadering stemde een meerderheid alsnog vóór de miljardenbonus van Musk.

Rijkste persoon ter wereld

Met het verkrijgen van die bonus van $ 56 miljard, die uit aandelen bestaat, is Elon Musk weer de rijkste persoon ter wereld, zo zien we in de befaamde Bloomberg Billionaires Index. Die titel moest hij de afgelopen maanden afstaan aan achtereenvolgens Bernard Arnault en recent nog Jeff Bezos. Musk was al lange tijd de rijkste persoon ter wereld met destijds een vermogen van $ 320 miljard, maar door de flink gekelderde Tesla-aandelen door de problemen met de Cybertruck en de waardedaling van Twitter zag Musk zijn vermogen drastisch verminderen.

Nu is Musk weer de rijkste, met een vermogen van $ 207 miljard. Bezos volgt op plaats twee met $ 206 miljard, Arnault staat met een vermogen $ 204 miljard op de derde trede.