Er is momenteel een heuse stoelendans gaande in de lijst van rijkste mensen ter wereld. In een opmerkelijke verschuiving aan de top van de rijkenlijst heeft Bernard Arnault, de CEO van het Franse luxeconglomeraat LVMH, zichzelf officieus uitgeroepen tot ’s werelds rijkste man, waarmee hij snel de positie van Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft overgenomen. Mede dankzij de sterke prestaties van zijn luxe retailbedrijf op de beurs in Parijs, wat alleen al dit jaar heeft geleid tot een stijging van meer dan $ 20 miljard, heeft Arnault deze plaats kunnen bemachtigen.

De Franse zakenman zou een geschat vermogen hebben van $ 202 miljard

Bernard Arnault is de huidige rijkste man ter wereld, die hiermee Jeff Bezos heeft gepasseerd. Arnault, een Franse zakenman van uitzonderlijke statuur, is niet alleen de oprichter, maar ook de bestuursvoorzitter van ‘Louis Vuitton Moët Hennessy’ (LVMH). Dit conglomeraat omvat enkele van ’s werelds meest iconische luxe merken, waaronder Louis Vuitton, Dior, Fendi, Moët, en Hennessy.  Met een geschat vermogen van $ 202 miljard, zoals gerapporteerd door databureau Bloomberg, heeft Bernard Arnault zijn rijkdom aanzienlijk vergroot, een prestatie die grotendeels te danken is aan het succes van LVMH.

Als topman van het luxeconglomeraat, waarin toonaangevende merken als Louis Vuitton en Christian Dior zijn opgenomen, heeft Arnault het bedrijf zien floreren. Het afgelopen jaar heeft LVMH opnieuw een recordomzet behaald, voornamelijk dankzij de aanhoudende vraag van welgestelde consumenten naar kleding en lederwaren van deze prestigieuze merken. De continue groei van de luxesector en de wereldwijde populariteit van de producten van LVMH hebben bijgedragen aan de stijging van Arnault’s vermogen en zijn positie aan de top van de rijkenlijst.

Arnault overklast Jeff Bezos en Elon Musk als rijkste man

Bezos, die Arnault op de hielen zit wat betreft rijkdom, is geen onbekende in de exclusieve wereld van ’s werelds rijksten. Met een geschat vermogen van $ 197 miljard heeft Jeff Bezos een reden tot juichen, grotendeels dankzij zijn aanzienlijke belang van 9% in Amazon, het technologische imperium dat hij zelf heeft opgebouwd. Dit belang heeft hem financieel enorm succes gebracht, en Bezos heeft eerder al geschiedenis geschreven als ’s werelds rijkste individu. Zijn scherpe oog voor innovatie en zijn ongeëvenaarde zakelijk instinct hebben Amazon uitgebouwd tot een alomtegenwoordige kracht in de wereld van e-commerce, cloud computing en digitale entertainment. Hoewel Bezos zijn positie aan de top van de rijkenlijst heeft moeten afstaan, blijft hij een kracht van formaat in de wereld van het mondiale zakendoen.

Eerder nam Arnault met zijn successen bij LVMH de koppositie van Elon Musk over. Tesla had teleurstellende cijfers in het vierde kwartaal van 2023, Elon Musk wees onder meer naar de export van goedkope Chinese auto’s als een factor die de prestaties van Tesla beïnvloedt. Hoewel Tesla een kwartaalomzet wist te behalen van € 23 miljard, een stijging van 3% vergeleken met vorig jaar, bleven de resultaten achter bij de verwachtingen van experts. De winst van Tesla viel eveneens tegen, deels als gevolg van een eenmalig belastingvoordeel. Zonder dit voordeel daalde de winst van Tesla met bijna 40% vergeleken met het voorgaande jaar.