Deze week vond er een opmerkelijke wisseling van de wacht in de exclusieve club van ’s werelds rijksten plaats. Elon Musk, de visionaire oprichter van Tesla en SpaceX, moest zijn plek aan de top afstaan aan Jeff Bezos, het meesterbrein achter de wereldwijde e-commercegigant Amazon. Na een indrukwekkende opmars op de beurs, gekoppeld aan een steeds groeiende waarde van Amazon-aandelen, domineert Bezos nu de rijkenlijst met een verbluffend vermogen van $ 200,3 miljard. In contrast hiermee lijdt Musk, wiens fortuin deels afhankelijk is van de prestaties van Tesla-aandelen, onder een daling van zijn vermogen tot $ 197,7. Jeff Bezos is volgens Bloomberg hiermee officieel de rijkste persoon ter wereld.

Jeff Bezos zijn rijkdom te danken aan belang van 9% in Amazon

De 60-jarige Jeff Bezos, een visionaire ondernemer die zijn stempel heeft gedrukt op de moderne digitale revolutie, heeft eerder al geschiedenis geschreven als ’s werelds rijkste individu. Het was in 2021 dat hij voor het laatst de hoogste trede van de welbekende rijkenlijst van Bloomberg beklom, dankzij zijn aanzienlijke belang van 9% in Amazon, het technologische imperium dat hij zelf heeft opgebouwd. Met een scherp oog voor innovatie en een ongeëvenaard zakelijk instinct heeft Bezos Amazon uitgebouwd tot een alomtegenwoordige kracht in de wereld van e-commerce, cloud computing en digitale entertainment. En het succes van het bedrijf op de beurs is een duidelijke bevestiging van zijn visie, met de waarde van de aandelen die sinds de laatste weken van 2022 gestaag is gestegen, resulterend in een bijna verdubbeling van de marktkapitalisatie van het techconcern.

Terwijl Amazon een ongekende opmars op de beurs doormaakt, bevindt Tesla zich in een omgekeerde spiraal van waardevermindering, gedreven door toenemende zorgen over de concurrentie in de markt voor elektrische auto’s. Het eens zo toonaangevende bedrijf, onder leiding van Elon Musk, heeft te maken met een waardevermindering van maar liefst 50%, wat deels toe te schrijven is aan de groeiende dreiging van goedkopere merken die de markt betreden. Deze verschuiving heeft geleid tot een ongekende uitdaging voor Tesla, dat ooit werd beschouwd als de pionier op het gebied van elektrische mobiliteit, maar nu geconfronteerd wordt met toenemende druk om te innoveren en te concurreren in een snel veranderend landschap.

Elon Musk krijgt te maken met tegenslag op tegenslag

Hier houden de tegenslagen voor Musk echter niet op. Elon Musk loopt namelijk na een rechtszaak een bonus van € 55 miljard mis. Een rechter in de Amerikaanse staat Delaware heeft onlangs een beloningspakket ter waarde van maar liefst $ 55 miljard voor Musk geblokkeerd, na klachten van een aandeelhouder. Dit pakket, bestaande uit aandelenopties die door de jaren heen miljarden waard zijn geworden, is een cruciaal onderdeel geweest van Musk’s fortuin, naast zijn belangen in de automobielindustrie en ruimtevaart. Deze opties, die Musk de mogelijkheid geven om miljoenen Tesla-aandelen te kopen, hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan zijn rijkdom en staan vooralsnog opgenomen in de berekeningen van Bloomberg. Echter, met de blokkade van dit beloningspakket, kan Musk’s vermogen een nieuwe knauw krijgen, waardoor zijn positie op de rijkenlijst verder kan afnemen.