Tesla en X-eigenaar Elon Musk loopt een enorm beloningspakket bestaande uit een torenhoge bonus mis. De Zuid-Afrikaanse-Canadese-Amerikaanse ondernemer zou namelijk een beloningspakket ontvangen van maar liefst € 55 miljard. Een aandeelhouder gooide roet in het eten, hij maakte bezwaar tegen het beloningspakket en noemde het buitensporig. Een Amerikaanse rechter ging hier in mee, hierdoor zou het vermogen van Musk flink dalen. Door deze beslissing zal Musk zich niet meer de rijkste persoon ter wereld mogen noemen en hier is hij niet bepaald blij mee. De eer van rijkste persoon ter wereld gaat nu naar LVMH-oprichter Bernard Arnault.

Elon Musk verliest door rechtszaak zijn beoogde torenhoge bonus

In 2018 zou het enorme beloningspakket al beloofd zijn aan Musk door Tesla. Dit pakket zou het grootste beloningspakket ooit worden voor een bedrijfsbestuurder, tot een aandeelhouder dit tegen wist te houden. Een kleine belegger, Richard Tornetta, besloot in 2018 een zaak aan te spannen tegen de eigenaar van Tesla. Musk zou namelijk aandelen toegezegd krijgen als hij bepaalde doelstellingen zou behalen met het bedrijf. Tornetta vond dit besluit niet eerlijk omdat het besloten was door een bestuur die Elon Musk volledig onder controle zou hebben. De broer van Elon, Kimbal Musk, zou zelfs hebben mee gestemd in dit proces.

De beloning voor Musk heeft tot zo een hoog bedrag kunnen oplopen, omdat Tesla het erg goed heeft gedaan in de loop der jaren. De aandelen van Tesla waren in deze tijd enorm in waarde gestegen. In 2018 zag Tornetta dit al aankomen en besloot gelijk een zaak aan te spannen tegen de CEO. Musk vindt de beloning zelf meer dan terecht, de grote meerderheid van de aandeelhouders van Tesla zou namelijk hebben ingestemd met het voorstel van de beloning. Daarnaast claimt Musk meer gefocust te zijn op het beter maken van Tesla door de bonus. De stijging van de waarde van Tesla zou te danken zijn aan zijn inspanningen voor de bonus. Uiteindelijk zou iedere aandeelhouder hier baat bij hebben.

Tesla verhuizen van Delaware naar Nevada of Texas

Elon Musk heeft nog kans om de uitspraak van de rechter uit Delaware omtrent de bonus aan te vechten. De uitspraak heeft voor Musk grote gevolgen: hij is nu niet meer de rijkste persoon ter wereld. Zoals gezegd gaat die titel nu naar LVMH-oprichter Bernard Arnault. Op zijn eigen socialmediaplatform X, voorheen Twitter, liet Musk zich er al over uit. In de berichten die hij online plaatste, klaagde hij vooral over de staat Delaware. Veel bedrijven zijn gevestigd in Delaware, omdat ze hier veel belastingvoordelen hebben. De wet in Delaware is helder, evenwichtig en flexibel, daarnaast beschermt de wet de belangen van investeerders. Delaware staat erom bekend dat ze grootaandeelhouders tot de orde roepen als ze te ver gaan. Dit vertelt een hoogleraar ondernemingsrecht aan het persbureau van Bloomberg. Ook vertelt de hoogleraar dat Musk niet van Delaware houdt, omdat hij hier verantwoording moet afleggen voor de acties die hij verricht. Iets waar Musk achteraf duidelijk niet blij mee is.

De SEO van Tesla dreigt via X op een juridisch vertrek van Tesla uit Delaware. Zo zou hij Tesla willen verhuizen naar een andere staat zoals Texas of Nevada. Eerder verhuisde Musk Twitter van Delaware naar Nevada, na deze verhuizing werd de naam van het platform X. In Nevada en Texas hoeven de bedrijven geen vennootschapsbelasting te betalen zoals wij die kennen in Nederland. Echter moet Musk in deze staten wel ‘sales tax’ betalen, wat weer niet hoefde in Delaware.