Net zoals op de internationale woningmarkt is het ook in Nederland dit jaar weer een gekkenhuis geweest. Bijzondere historische landgoeden gingen in de verkoop, maar andere waardevolle panden werden door de eigenaar stevig vast gehouden. Dit zijn 10 van de duurste Nederlandse huizen waar Pure Luxe dit jaar over heeft geschreven.

10) Een van de duurste huizen van Den Haag

Dit prachtige monumentale pand heeft een woon- en kantoorfunctie en is recent op unieke wijze zeer professioneel gerenoveerd. Het hele interieur ademt luxe, door de materialen, de goed uitgedachte plattegrond, afwerking en lichtinval. Het prijskaartje voor dit spectaculaire huis valt op €4,85 miljoen. Het pand ligt in Buurtschap 2005 om de hoek van de Denneweg en op loopafstand van het centrum. Lees hier meer.

9) Landgoed aan de Loosdrechtse Stille Plas van €7,5 miljoen

Dit landgoed aan de Loosdrechtse Stille Plas is in vrijwel alle opzichten uniek en vanaf nu door ons als één van de mooiste huizen van Nederland gezien. Zowel vanuit de rietgedekte villa als vanaf het bijbehorende grondperceel is de beleving van wonen aan het water zeer intens. De drie woonlagen hebben aan de zijde die naar de plas is gekeerd over de volle gevelbreedte en -hoogte glazen schuifwanden en terrassen direct aan het water. Lees hier meer.

Fotograaf: Michael van Oosten

8) Historisch landgoed in Overveen te Koop van € 8.750.000

Het landgoed Duinlust in Overveen is een uitzonderlijk geheel. De historische buitenplaats, uitgevoerd in neorenaissancestijl, verrees in 1882 in het luisterrijke overgangsgebied aan de rand van de Overveense duinen, vlakbij Amsterdam, waar bos- en zeelucht zich mengen. Het imposante landhuis met omliggend park ademt historie en tijdloze charme. Een stijlvolle familieresidentie met talloze gebruiksmogelijkheden. Lees hier meer.

7) The Beachhouse in Noordwijk van €11 Miljoen

The Beachhouse is met zijn weergaloze uitzicht op zee en een vloeroppervlak van 1.031 m² één van de absolute topobjecten aan de Nederlandse kust. En wat voor villa! Compleet met parkeerkelder van 192 m², spectaculair inpandig binnenzwembad, whirlpool, sauna, lift en zelfstandig appartement annex gastenverblijf met lift, beveiliging met vrij uitzicht op zee. Met haar 11 miljoen euro is het momenteel zelfs de duurste strandvilla die in Nederland te koop staat. Lees hier meer.

6) Villa van Joop van den Ende in Baarn van € 13 Miljoen

De Miljoenenvilla van Joop van den Ende was afgelopen november al snel verkocht nadat het in de verkoop ging. Het was toentertijd echter nog niet bekend voor hoeveel de villa werd verkocht. Maar nu is het oordeel dan toch binnen: de villa is verkocht voor 13 miljoen euro. Joop verkocht zijn villa omdat hij weer in Noord-Holland wou gaan wonen, hij verruilde zijn villa in Baarn voor een in Blaricum.

5) Grachtenpand in de Gouden Bocht van €15 Miljoen

Dit unieke rijksmonument in de Gouden Bocht in Amsterdam is het duurste huis op Funda. Het is dan ook niet zomaar een grachtenpand, maar twee panden verbonden met een lange tuin tussen twee grachten in. Het pand aan de achterkant van het huis was het voormalig koetshuis van de Herengracht 518 en heeft een tuin van circa 17 meter diep gelegen op het noorden. Lees hier meer.

Foto: Broersma Makelaardij

4) Het rode kasteel aan het Vondelpark van €18,7 Miljoen

Het rode kasteel aan het Vondelpark in Amsterdam stond al de verkoop voor €11,7 miljoen. Maar daar komt het belendende perceel nu bij waar Nikki Plessen kantoorhoudt. De nieuwe vraagprijs bedraagt €18,7 miljoen. Lees hier meer.

Nu zijn sommige huizen eenmaal niet in geld uit te drukken, dat geldt dan ook zeker voor de top 3.

3) Het Mooiste Landgoed wat in Aerdenhout te Koop Staat

Landgoed ‘Klein Bentveld’ heeft twee monumentale toegangspoorten aan de lommerrijke Bentveldsweg in Aerdenhout. Hier maak je nog echt een vorstelijke entree. Wanneer het gracieuze landhuis in zicht komt hapt menig bezoeker even naar adem. De villa, in 1923 gebouwd in classicistische stijl naar een ontwerp van architect Andries de Maaker, ligt er dan ook glorieus bij. Lees hier meer.

2) The Philips Estate te Eindhoven

Landgoed ‘De Wielewaal’, ook bekend als The Philips Estate wordt nu op briljante wijze in de verkoop gezet. Enigszins excentrieke verkooptechnieken zijn dan ook wel nodig bij zo’n bijzondere woning die een vraagprijs van vele miljoenen heeft. Het landgoed is zo’n 142 voetbalvelden groot en is tussen de jaren 1934 en 2005 bewoond geweest door Frits Philips. Lees hier meer.

1)  Villa Betty in Amsterdam

Het duurste Amsterdamse huis in particulier bezit bevindt zich misschien niet waar u het verwacht had. Het staat namelijk niet in het centrum aan de grachtengordel of in Oud-Zuid, maar aan de Overtoom in West. Hey mystieke huis is nauwelijks zichtbaar vanaf de weg doordat het op bijna een hectare eigen grond staat. Op het terrein is een tennisbaan, vijver en zelfs een koetshuis te vinden. De villa, genaamd Betty bestaat zelf uit 20 kamers en viel in de smaak bij John de Mol die 5 jaar geleden er tevergeefs 34 miljoen voor bood. De kans is klein dat de villa binnen aanzienlijke tijd wordt verkocht, want de eigenaar zegt het voor nog geen 100 miljoen weg te willen doen. Lees hier meer.

Lees ook: Luxe Lijstjes: De 10 Duurste Internationale Droomvilla’s van 2016