Over het algemeen hebben handtassen hetzelfde formaat, maar deze geelgroene Louis Vuitton-tas is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. De afmetingen zijn namelijk 657, bij 222, bij 700 micrometer. Ofwel vergelijkbaar met een korreltje zeezout. Ondanks dat is de tas verkocht voor $ 63.000, omgerekend circa € 58.000.

Rol van Pharrell Williams

De tas ging onder de hamer bij Joopiter. Dit veilinghuis is opgericht Amerikaanse zanger Pharrell Williams, de relatief nieuwe creatieve directeur van Louis Vuitton. Hij nam destijds het stokje overleden van de overleden Virgil Abloh.

Louis Vuitton-02

De tas is gemaakt door kunstcollectief MSCHF, bekend van de Big Red Boots, in New York. Geen echte Louis Vutton dus. Maar dat was met een reden: ze wilden een statement maken. MSCHF vindt het namelijk ridicuul dat handtassen steeds kleiner worden, waardoor ze hun oorspronkelijke functie voorbijgaan.

“Naarmate een eens functioneel object zoals een handtas steeds kleiner wordt, wordt de status van het object steeds abstracter totdat het puur een merkbetekenaar is”, aldus het merk in een persbericht. “Eerdere kleine leren handtassen hadden nog steeds een hand nodig om ze te dragen – ze worden disfunctioneel, ongemakken voor hun drager.”

Eerder deze maand werd de tas ook tentoongesteld in een verzegelde doos van gel in de 8 Avenue Matignon-galerij in Parijs.. Onder een microscoop weliswaar, anders heeft het ook weinig tot geen zin.

Microscopische handtas

Om het minuscule tasje werkelijkheid te maken, maakte de bedenkers gebruik van een opvallende techniek, genaamd ’twee-foton polymerisatie’. Via deze methode kan plastic op microschaal in 3D geprint worden om zo het gewenste eindresultaat te bereiken.