Overal in wereld zorgen toeristen voor overlasten, op allerlei manieren. Meestal zijn dat relatief onschuldige vergrijpen, maar een Amerikaanse toerist in Vaticaanstad maakte het wel erg bont. Rond lunchtijd in het Museo Chiaramonti, onderdeel van de Vaticaanse Musea, gooide hij twee 2000 jaar oude beelden omver. Maar waarom?

Amerikaanse toerist gaat tekeer in museum in Vaticaanstad

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn, bestaande uit zo’n 1.000 oude beeldhouwwerken in maar liefst 54 verschillende zalen. Gebundeld ook wel omschreven als “een van de mooiste collecties Romeinse portretten” ter wereld.

De toekomst van twee daarvan is onzeker nadat de toerist er een in woede omgooide en een ander omverwierp toen hij het museum ontvluchtte. Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero had de man een ​​ontmoeting met de paus opgeëist, maar toen hij het nieuws ontving dat dat niet zou gaan gebeuren, sloegen de stoppen door. Hij pakte een historisch beeld op en gooide ‘m op de grond. Vervolgens, als onderdeel van zijn vluchtpoging, sloopte hij, wellicht per ongeluk, nóg een werk.

Beide kunstwerken zijn ter beoordeling naar de eigen werkplaats gebracht. Hoewel ze ongeveer 2000 jaar oud zijn, wordt aangenomen dat ze secundaire kunstwerken zijn, in plaats van beroemde werken, vertelde een bron aan Il Messaggero. Maar dat maakt het niet minder schandalig. “De bustes waren met een spijker aan de planken bevestigd, maar als je ze met kracht naar beneden trekt, komen ze eraf”, zei Directeur van het persbureau voor de Vaticaanse Musea Matteo Alessandrini.

“Hij haalde de ene naar beneden en toen de andere en de bewakers kwamen onmiddellijk en hielden hem tegen en droegen hem over aan de Vaticaanse politie die hem binnenbracht voor verhoor. Rond 17.30 uur werd hij overgedragen aan de Italiaanse autoriteiten.” Het zou gaan om een 65-jarige Amerikaanse man wiens naam niet genoemd wordt. Vrijwel direct na het incident is hij in hechtenis genomen en zal hij ongetwijfeld een schadevergoeding moeten betalen.

Naar schatting gaat het om €15.000 en er is ongeveer 300 uur werk nodig om de beschadigde sculpturen te herstellen. De restauratiewerkzaamheden zijn dezelfde dag al van start gegaan en binnenkort zullen ze weer te aanschouwen zijn in het museum.