In een sensationele wending van het lot, is het gestolen meesterwerk “Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar” van niemand minder dan Vincent van Gogh, na een driejarige odyssee van misdaad en mysterie, teruggevonden. Deze adembenemende ontdekking komt tot stand dankzij de onvermoeibare inspanningen van de gerenommeerde kunstdetective, Arthur Brand, die met onwrikbare vastberadenheid het kunstwerk heeft nagejaagd.

Het schilderij, dat in maart 2020 op brutale wijze werd ontvreemd uit het  Singer Laren museum, was gedoemd om nooit meer boven water te komen. Criminelen, hongerig naar dergelijke schatten, ontvreemden vaak waardevolle kunstwerken om ze te gebruiken als troefkaart in hun onderhandelingen. Voor hen is een gestolen meesterwerk als een kostbaar schild in het gevecht tegen justitie, waarbij ze hopen op genade in ruil voor de teruggave van deze culturele schatten.

Indiana Jones van de kunstwereld

De spectaculaire doorbraak in deze zaak kwam aan het licht toen Arthur Brand ontdekte dat deze schimmige criminelen hun plannen uitwisselden via chatplatforms. De slimme kunstdetective volgde het spoor van deze geheime gesprekken, tot het punt waar de rechtshandhaving hun elektronische koninkrijk wist te infiltreren en de dreigende stilte doorbrak.

Twee weken geleden kreeg Brand een mysterieus appje van een anonieme bron die beweerde te beschikken over het begeerde kunstwerk. Een ontmoeting vond plaats afgelopen maandag. Het schilderij werd overhandigd in een schijnbaar alledaagse IKEA-tas. De directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, was persoonlijk aanwezig om de echtheid van het werk te bevestigen. Met het kostbare schilderij veilig in hun bezit, vierden ze de triomf met de rechercheurs die bij dit onderzoek betrokken waren.

De schade is beperkt

Helaas heeft dit gestolen Van Gogh meesterwerk enkele littekens opgelopen tijdens zijn turbulente reis en zal het nu de zorgvuldige restauratie ondergaan die het verdient. Een exacte datum voor zijn terugkeer naar het Groninger Museum blijft onbekend.

Dit schilderij, ooit in bruikleen bij Singer Laren, werd op slinkse wijze gestolen in de nacht van 29 op 30 maart 2020. Maar zoals vaak het geval is in het verhaal van kunstdiefstal, triomfeert de rechtvaardigheid uiteindelijk en keert de Lentetuin terug naar het licht van de openbare vertoning.