In een opmerkelijk verhaal verwierf een Franse man een schijnbaar alledaags Afrikaans masker voor het bescheiden bedrag van € 150 van een nietsvermoedend echtpaar. Wat begon als een eenvoudige aanschaf, ontpopte zich zes maanden later tot een sensationele veiling met een opbrengst van €4.2 miljoen.

Onbewuste verkoop door een echtpaar

Een Frans echtpaar ontdekte het Afrikaanse masker tijdens het opruimen en besloot het voor een schamele € 150 aan een antiekhandelaar te verkopen. Op dat moment beseften ze niet welk historisch juweeltje ze in handen hadden.

Pas twee jaar na de verkoop kwam aan het licht dat het masker een zeldzaam exemplaar uit Gabon was, gebruikt door de geheime mannenmaatschappij Ngil in de 19e eeuw. Een gouverneur had het naar Frankrijk gebracht tijdens het koloniale tijdperk.

Rechtszaak en verdere onderzoeken

Een juridische strijd ontvouwde zich toen het echtpaar de antiekhandelaar voor de rechter sleepte. Hoewel ze in principe in het gelijk werden gesteld, bleef de opbrengst van de veiling onuitgekeerd, in afwachting van verder onderzoek naar mogelijke onderwaardering van het masker door de antiekhandelaar.

De antiekhandelaar handelde vermoedelijk met voorkennis door het masker snel door te verkopen aan veilinghuizen, wat resulteerde in aanzienlijke winst. Intrigerend is dat het masker nooit in zijn winkel werd tentoongesteld, en er werden zelfs tests uitgevoerd om de authenticiteit ervan te verifiëren.

Internationale betwisting en vergelijking met kunstmeesterwerk

De hele affaire leidde niet alleen tot een rechtszaak, maar ook tot een conflict met de regering van Gabon, die nu aanspraak maakt op het kunstvoorwerp. Het masker wordt nu vergeleken met een meesterwerk van Leonardo da Vinci en blijkt buitengewoon zeldzaam te zijn.

De veiling van het masker voor € 4.2 miljoen, in schril contrast met de oorspronkelijke taxatie van € 300.000, markeert niet alleen een financieel opmerkelijk succes maar werpt ook een schijnwerper op de complexiteit en intriges rondom de handel in waardevolle kunstobjecten. Dit verhaal illustreert hoe ogenschijnlijk gewone vondsten kunnen uitgroeien tot opmerkelijke gebeurtenissen met verstrekkende gevolgen voor alle betrokken partijen.