Napoleon Bonaparte geldt als één van de meest toonaangevende figuren in de mondiale geschiedenis. De geboren Corsicaan (1769-1821) stond aan het front wat betreft de Franse revolutie, en ook is het verhaal dat de achternamen ingevoerd zijn door  Bonaparte en dus aan hem te danken zijn, maar dat is een mythe. Waar we Bonaparte nog meer van kennen is van zijn typerende zwarte, vilten tweepuntige steekhoed, welke bij een veiling in Parijs een recordbedrag heeft opgeleverd.

Zwarte vilten steek van Napoleon Bonaparte levert recordbedrag bij veiling

De hoed werd in de 18e en 19e eeuw van voor naar achter gedragen. Bonaparte stond echter bekend om het handelsmerk dat hij hem en betaille, oftewel van links naar rechts. De achterliggende gedachte daarvan was dat hij beter zichtbaar voor zijn troepen op het slagveld was bij de vele veldtochten die hij in zijn leven ondernam. De brede zwarte hoed is één van de weinige attributen die nog bewaard zijn gebleven, en werd geveild omdat de eigenaar, een verzamelaar, is overleden. Naar verluidt had Napoleon gedurende zijn leven 120 van dergelijke hoeden. Er zouden in totaal nog zo’n 20 hoeden van Napoleon bestaan, welke veelal in privécollecties voortleven.

De veiling vond plaats samen met andere items van Napoleon, zoals een zilveren bord dat uit het rijtuig van Napoleon is geroofd na zijn nederlaag bij Waterloo in 1815 en een houten toilettas die hij bezat, met scheermessen, een zilveren tandenborstel, een schaar en andere bezittingen.

In 2014 werd een gelijkwaardige hoed verkocht door hetzelfde veilinghuis aan een Zuid-Koreaan die destijds € 1,8 miljoen betaalde. Wie de koper nu is, is onbekend.

Heilige graal

Volgens veilingmeester Jean Pierre Osenat van veilinghuis Drouot geldt de hoed als de heilige graal voor verzamelaars en historici: “Mensen herkenden deze hoed overal. Toen ze hem op het slagveld zagen, wisten ze dat Napoleon daar was. En als hij privé was, had hij het altijd op zijn hoofd of in zijn hand, en soms gooide hij het op de grond. Dat was zijn symbool”, zo zegt hij tegenover de BBC.

Aanvankelijk verwachtte veilinghuis Drouot een oplevering van tussen de € 600.000 en € 800.000 voor de ‘bicorne’. De hoed werd uiteindelijk geveild voor bijna vier keer het startbedrag, namelijk € 1,9 miljoen. Een record.