De Belgische politie heeft in Antwerpen waardevolle gestolen schilderijen aangetroffen. Het gaat om kunstwerken van de beroemde kunstenaars Pablo Picasso en Marc Chagall, die in 2010 werden gestolen van een verzamelaar uit Tel Aviv. Het goede nieuws is dat de schilderijen zich nog altijd in goede staat bevinden.

Waardevolle gestolen kunstwerken van Picasso en Chagall teruggevonden in Antwerpen

De gestolen schilderijen van Chagall en Picasso hadden destijds een geschatte waarde van ruim € 820.000. Naast deze kostbare werken werden er ook sieraden ter waarde van bijna € 630.000 ontvreemd. Het was een grote schok voor de eigenaar om zijn geliefde collectie op zo’n brute wijze kwijt te raken.

Eind 2022 kreeg de politie een tip over de gestolen schilderijen die te koop werden aangeboden op de zwarte markt. Dankzij grondig onderzoek leidden deze aanwijzingen uiteindelijk naar Antwerpen. Na meerdere invallen en intensieve zoekacties werden de gestolen kunstwerken gevonden, verborgen in houten kisten die waren verstopt in een kelder.

Succesvolle operatie

Dankzij het harde werk en doorzettingsvermogen van de politie kon de hoofdverdachte worden aangehouden. Hij wordt verdacht van handel in gestolen goederen en zal zich moeten verantwoorden voor zijn daden. Hoewel hij de schilderijen in zijn bezit had, heeft hij nooit de exacte locatie ervan prijsgegeven.

De teruggevonden schilderijen waren gelukkig onbeschadigd en zaten nog steeds in hun originele lijsten. Dit is een enorme opluchting voor de eigenaar, die zijn dierbare kunstwerken na al die jaren eindelijk weer terug heeft.

De Belgische politie heeft met deze succesvolle operatie laten zien dat ze serieus omgaat met de bescherming van cultureel erfgoed en het bestrijden van criminaliteit op dit gebied. Het belang van het behoud van waardevolle kunstwerken mag niet worden onderschat, zowel op cultureel als financieel vlak.
Het is nu aan de autoriteiten om ervoor te zorgen dat deze prachtige schilderijen weer veilig worden tentoongesteld en bewonderd kunnen worden door het publiek. Hopelijk dienen ze als een herinnering aan de kracht van kunst en het belang van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ons cultureel erfgoed te beschermen tegen diefstal en vernietiging.