Toen Moser & Cie. voor het eerst met hun Swiss Alp Watch naar buiten trad, wist de horlogewereld niet zo goed hoe te reageren. Een horloge van uitmuntend niveau, maar met een overduidelijke knipoog naar de Apple Watch. Het was Mosers manier om de draak te steken met de smartwatches van deze wereld. In onze ogen een zeer geslaagde stunt – welke nu naar een hoger niveau wordt getild. Deze H. Moser & Cie. Swiss Alp Watch Concept Black is opnieuw een zeer eigenzinnige kijk op traditionele horlogerie.

Tijd als waardevol begrip, zonder visuele weergave

De oplettende kijker zal direct gezien hebben wat er ‘mis’ is met dit specifieke horloge. Mocht het je niet zijn opgevallen (lijkt ons bijna onmogelijk), dan bij deze: het horloge heeft geen wijzers. Een keuze die op z’n zachtst gezegd aardig vreemd is te noemen en direct doet afvragen hoe je er in godsnaam de tijd mee af kunt lezen. Nou, dat kan dus niet.

h moser cie swiss alp watch concept black Pure Luxe

Is het horloge dan enkel en alleen een gimmick? Alles behalve. Deze Swiss Alp Watch Concept Black is namelijk een horloge van het hoogste niveau. Naast de zichtbare flying tourbillon op 6 uur, bevat het uurwerk tevens een minute repeater. Met de toevoeging van die complicatie hebben we meteen antwoord op de vraag ‘kun je er de tijd mee weergeven?‘. Het is namelijk zo dat de drager door het laten klinken van de minute repeater weet hoe laat het is.

De H. Moser & Cie. Swiss Alp Watch Concept Black is fenomenaal

Bij het af laten gaan van de minute repeater worden de uren, kwartieren en minuten door middel van onderscheidende klanken gedeeld met de drager. Deze minute repeater is tevens je start voor het ‘goed zetten’ van je horloge. Je laat ‘m een keer klinken en vervolgens trek je de kroon uit om je horloge juist te zetten. Door middel van markeringen aan de binnenkant van de kroon kun je de tijd zetten. Iedere hele draai – in beide richtingen – is één uur (vooruit of achteruit). Daarnaast zijn er twaalf kleinere markeringen die ieder 5 minuten weergeven. Zo zorg je ervoor dat de tijd correct staat.

h moser cie swiss alp watch concept black Pure Luxe

Bovendien is het uurwerk – een handopwinder – vierkant van vorm, net als de gongs die gebruikt worden voor de minute repeater. Dit brengt wegens akoestiek meerdere moeilijkheden met zich mee. Het is dus in meerdere opzichten een stukje haute horlogerie waar menig liefhebber z’n vingers bij af zal likken. Wat ons betreft een zeer geslaagd concept. De potentiële koper mag zich melden met een bedrag dat de €300.000 overstijgt. Voor minder maak je geen kans.