Na het ongekende succes van de Watches veilingen in november 2023 in Genève, met een totale opbrengst van ruim € 56 miljoen, staat Christie’s op het punt om opnieuw geschiedenis te schrijven met de aankomende Rare Watches veiling in mei 2024. Deze keer worden zeldzame en begeerde polshorloges van toonaangevende merken zoals Rolex, Patek Philippe, F.P. Journe en Cartier aangeboden. Maar wat deze veiling echt bijzonder maakt, is de unieke aanwezigheid van een selectie horloges uit de privécollectie van niemand minder dan de legendarische Formule 1-coureur Michael Schumacher. Ter ere van de 30e verjaardag van Schumacher’s eerste Formule 1-wereldkampioenschap in 1994, presenteert Christie’s geselecteerde tijdstukken uit de persoonlijke verzameling van deze race-icoon.

Horloges Michael Schumacher onder de hamer

De acht persoonlijke horloges van de legendarische Formule 1-kampioen, Michael Schumacher, staan ​​centraal in een opmerkelijke veiling die georganiseerd wordt door Christie’s in Genève in mei. Na jaren van relatieve stilte rondom Schumacher sinds zijn ernstige ski-ongeluk in 2013, komt deze aankondiging als een verrassing. De beslissing van Schumacher’s familie om deze horloges te veilen, biedt verzamelaars en motorsportliefhebbers een zeldzame kans om een tastbaar stukje van de F1-geschiedenis te bemachtigen.

Een van de absolute blikvangers onder de aangeboden horloges is een uniek exemplaar van de F.P. Journe ‘Vagabondage’. Dit bijzondere horloge is gehuisvest in een platina kast en beschikt over een op maat gemaakte wijzerplaat in het levendige ‘Ferrari-rood’. Op deze wijzerplaat zijn enkele iconische elementen te zien, waaronder een afbeelding van Schumacher’s legendarische racehelm, die trots prijkt op de negen uur positie. Als eerbetoon aan Schumacher’s indrukwekkende carrière, is de dial omringd door zeven FIA globe emblemen, elk symboliserend een van zijn zeven overwinningen in het Formule 1 wereldkampioenschap. Dit unieke stuk stamt uit het jaar van zijn laatste wereldkampioenschap in 2004 en werd persoonlijk geschonken door Jean Todt, de voormalige CEO van Ferrari en Scuderia-manager, aan Schumacher. Een toegewijde inscriptie op de achterkant van de kast draagt de woorden: “Kerstmis 2004 – Jean Todt voor mijn vriend Michael Schumacher”.

Witgouden Audemars Piguet Royal Oak chronograaf

Het andere opmerkelijke horloge in de veiling is een witgouden Audemars Piguet Royal Oak chronograaf, ook een uniek exemplaar. Dit exclusieve stuk, eveneens afkomstig van Jean Todt, draagt een vergelijkbaar gepersonaliseerd ontwerp en een gravure op de achterkant die de speciale band tussen Todt en Schumacher benadrukt. Het horloge is voorzien van een wijzerplaat die eveneens gepersonaliseerd is met een afbeelding van Schumacher’s racehelm, welke dient als achtergrond voor de subdial op de negen uur positie. Daarnaast is het ontwerp verfraaid met het prachtige Ferrari prancing horse-symbool op de subdial van de 60 seconden op de zes uur positie. Als eerbetoon aan Schumacher’s zes wereldkampioenschappen tot 2003, zijn er zes kleine sterren te vinden op de 30-minuten teller op de drie uur positie.

Na intensieve onderhandelingen die twee jaar in beslag namen, heeft Christie’s eindelijk de horloges van Michael Schumacher beschikbaar gesteld voor verzamelaars, Formule 1-liefhebbers en bewonderaars van de legendarische Duitse coureur. Wat minder bekend is, is dat Schumacher nauw samenwerkte met Audemars Piguet aan de ontwikkeling van een speciaal horloge dat was afgestemd op zijn behoeften als coureur. Dit resulteerde uiteindelijk in de creatie van de Royal Oak Concept Laptimer Michael Schumacher, een uniek uurwerk dat zijn buitengewone prestaties op het circuit weerspiegelt. Hoewel er geen officiële schatting is vrijgegeven voor de prijs van deze twee horloges, is de verwachting dat ze elk aanzienlijke bedragen zullen opbrengen, gezien hun unieke status, opmerkelijke geschiedenis en buitengewone vakmanschap.