Louis Vuitton organiseerde vorige maand een onthulling van de nieuwste horloges van het modehuis in de Place Vendôme-salons. Het was een preview voorafgaand aan de Watches & Wonders 2021 luxebeurs, die vanaf vandaag live-streamt vanuit Genève. Meest opmerkelijk van hn doodskop-uurwerk: het horloge bevat een drukknop die de wijzerplaat stimuleert met een slang en een schedel die de tijd aangeeft.

Louis Vuitton – Carpe Diem

De Fransen gaven dit horloge de naam: Carpe Diem. Je weet wel, die cliché spreuk – ‘pluk de dag’. Compleet met vier horlogecompilaties heeft het een springuur, een retrograde minuut, een gangreserve-display en een uniek mechanisme.

Door op het drukstuk aan de zijkant van de koffer te drukken, gaat de kop van het reptiel omhoog om de tijd te onthullen, met de uuropening op de voorhand van de schedel en de ratelslangstaart die naar de minuten beweegt.

Gravure door Nederlander

Daarna lacht de kaak van de schedel met de tekst ‘carpe diem’ op wonderbaarlijke wijze te voorschijn. Het hele spektakel duurt 16 seconden terwijl de drager vol ontzag achterblijft. Op de achterkant van het horloge is het ontwerp van het uurwerk te zien, ook in de vorm van een schedel. Niet vaak zagen we een soortgelijk mechanisme in en uurwerk. In de video hieronder kan je goed zien hoe dit in praktijk te werk gaat. Het heeft geëmailleerde elementen van Anita Porchet en de gravure is verricht door Nederlander Dick Steenman en is voltooid na een twee jaar durend proces.

Michel Navas, expert horlogemaker bij La Fabrique Du Temps Louis Vuitton, zei in een reactie op het meesterwerk: “Ons doel was om buiten de gebaande paden te treden”, voegde hij eraan toe: “We wilden onze visie op de 21e eeuw naar de jacquemart brengen. met alle energie en creativiteit die kenmerkend zijn voor ons merk sinds het in 2002 begon met het produceren van horloges.” Naar verluidt gaat het horloge over de (digitale) toonbank voor zo’n $475,000.