Iedereen verveelt zich weleens op z’n werk. Het hoort er nou eenmaal bij. Terwijl een Parijzenaar een schadevergoeding van € 40.000 kreeg omdat hij zichzelf zo verveelde op z’n werk, kan een bewaker van een Russisch museum rekenen op wat minder sympathie.

Beveiliger beklad schilderij t.w.v. € 874 duizend met balpen

Op zijn eerste werkdag besloot deze ‘verveelde’ bewaker namelijk de aandacht te trekken door een waardevol schilderij, met een waarde van omgerekend € 874 duizend, te bekladden. De  60-jarige bewaker zou ogen hebben betekent met een balpen op de gezichten van twee van de drie figuren op het schilderij tijdens een tentoonstelling, genaamd ‘The World as Non-Objectivity’. ‘De geboorte van een nieuwe kunst’.

Het schilderij heet ‘Three Figures’ en is gemaak door Anna Leporskaya die in haar actieve jaren verschillende prijzen ontving, waaronder Honored Artist of the RSFSR en de Repin State Priz. Het werd op 7 december 2021 beklad in het Jeltsin Centre, gelegen in de stad Yekaterinburg in de regio Sverdlovsk Oblast in het westen van Centraal-Rusland.

Zijn naam wordt niet genoemd, maar het particuliere beveiligingsbedrijf die hem toewees aan het museum heeft hem inmiddels ontslagen. “De schade is aangericht met een balpen”. Na het incident opende de politie een onderzoek naar vandalisme, dat gepaard gaat met een boete van RUB 40.000 en een gevangenisstraf van één jaar om de gemaakte schade te bekostigen.

Opgelopen schade en restauratie

Het is onduidelijk hoeveel het schilderij waard is, maar het was verzekerd bij de Alfa-verzekeringsmaatschappij voor RUB 74,9 miljoen wat ongeveer gelijk staat aan € 873 duizend.

“We informeren u dat tijdens het onderzoek de persoon die de ogen op de figuren op het schilderij van Anna Leporskaya schilderde werd geïdentificeerd – dit is een medewerker van een particuliere beveiligingsorganisatie die veiligheidsactiviteiten van het Jeltsin Center”, aldus een verklaring. “Het werk werd de volgende dag door de restaurateur van de Tretjakovgalerij geïnspecteerd en naar Moskou gestuurd. Het schilderij wordt gerestaureerd, de schade kan volgens de deskundige worden verholpen zonder gevolgen voor het kunstwerk”, voegde ze toe.

Kans is echter ook vrij aannemelijk dat het schilderij door het vreemde verhaal alleen maar meer waard wordt, net zoals het geval was bij het versnipperde kunstwerk van Banksy.