Het horlogemerk Breitling heeft besloten het contract met een Amsterdamse juwelier te verscheuren. Dat houdt in dat de juwelier in Zuid hun volledige voorraad aan Breitling-horloges aan de fabrikant moet teruggeven en dat zij géén horloges van hen mogen verkopen. Alles ten nagenoegen van de juwelier: “Wij hebben geen interesse om te stoppen. Wij vernemen graag wat hun openingsbod is.”

Juwelier krijgt het aan de stok met fabrikant Breitling

In totaal gaat hem om 48 horloges die de onderneming voor € 115.137 aan Breitling moet verkopen. Ook moet de juwelier € 1.536 euro aan beslag- en € 1.823 euro aan proceskosten betalen. Als de juwelier toch doorgaat als dealer van het merk, gaat dat ze € 5000 dwangsom per dag kosten. Reden genoeg om daar tegenin te gaan, vindt de eigenaar van de juwelier die suggereert dat Bretiling dit doet om de concurrentie uit te uitschakelen.

Breitling

Breitling spreekt dat tegen en claimt dat ze het aantal verkooppunten te willen terugbrengen en dat de juwelier niet optimaal presteerde. Per 31 augustus 2021 werd de samenwerking ontbonden middels een aangetekende brief. De advocaat schreef vervolgens een brief naar de fabrikant waarin werd gewezen op de ondertekende distributieovereenkomst. Door de coronacrisis werd het stopzetten uitgesteld tot februari 2022.

Machtsmisbruik of niet?

Maar in juni van dit jaar gaf de juwelier nog steeds niet thuis, waardoor Breitling de juwelier opnieuw sommeerde om verkoop te stoppen en de voorraad in te leveren. “Er zijn geen valide redenen om te stoppen met de samenwerking. Dat Breitling de samenwerking met ons wil stoppen om hun eigen winkel om de hoek te beschermen is machtsmisbruik. Wij hebben geen interesse om te stoppen. Indien Breitling het contract wenst af te kopen (lees: goodwill wensen te betalen), dan vernemen wij graag wat hun openingsbod is”, stond in een mail die de juwelier besloot te sturen als reactie.

Uiteindelijk stapte het horlogemerk naar de rechter, maar zonder succes. In de rechtbank werd geoordeeld dat de fabrikant volgens de distributieovereenkomst de samenwerking zonder reden kan en mag beëindigen. “Wat daar ook van zij, nu de overeenkomst zonder opgaaf van redenen kon worden opgezegd, doet de reden van de opzegging er niet toe”, schrijft de rechtbank. Deze manier van ‘brand managemant’ komt wel vaker voor, maar ondanks dat is het nogal zuur voor de juwelier.