Het Duitse tuningsbedrijf Mansory is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke speler in de wereld van de autotuning. Mansory staat bekend om de meest extravagante bewerkingen van de mooiste bolides ter wereld. Maar, buiten het creëeren van de meest verfraaide – of vervormde – carbon kunstwerken, is Mansory vooral een bedrijf dat draait op absolute passie en vitale behoefte om er tussenuit te springen, zo is ook de overweging van succesoprichter Kourosh Mansory.

Het succesverhaal van Kourosh Mansory

Mansory werd in 1989 opgericht temidden van de Duitse wederopbouw na het vallen van de Berlijnse muur. De eenwording van het Duitse rijk stond in het teken van nieuwe ideeën en initiatieven. Zo ontstond ook Mansory Design, opgericht door de Iraanse Kourosh Mansory, een autoliefhebber pur sang.

Mansory behoorde tot een rijke zakenfamilie, het ondernemen werd hem dus met de paplepel ingegoten. Hij belandde in de jaren ’70 bij een Engelse kostschool, waarna hij verhuisde naar de Duitse stad München. Na een cursus Duits en periode als cafébediende keerde hij weer terug naar hij Engeland, waar zijn liefde voor auto’s groeide. Ook kwam Mansory er daar achter dat autobedrijven winstgevender waren dan hotelbedrijven, welke hij van plan was te openen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MANSORY (@mansory)

De Iraanse zakenman begon met de verkoop van een Mercedes W123, welke hij bewerkte met extra accessoires als een houten stuur, her-ontworpen lederen stoelen van een ander voertuig en een set aftermarket-wielen, waarna hij de Mercedes voor een hogere prijs verkocht. Dit alles ging op relatief kleine schaal door tot 1989, toen hij uiteindelijk besloot Mansory Design & Holdings GmbH officieel te openen. Hij begon met het maken van accessoires onder de naam “MANSORY”. Nog altijd opereert het merk onder deze welbekende naam.

Met meer bestellingen en grotere productielijnen had Mansory vanaf 1999 een grotere plaats nodig, waarna ze in datzelfde jaar  verhuisden naar München, waar ze in de twee daaropvolgende jaren een gevestigd tuningbedrijf voor luxe auto’s werden.

Meer dan 250 mensen in dienst

Tegenwoordig is het territorium van Mansory gevestigd in Fichtelgebirge, in het stad in het noordoosten van Beieren tegen de Tsjechische grens. Gevestigd in een oude schoenenfabriek heeft de tuner zo’n 250 werknemers in dienst.

Het bedrijf maakt tegenwoordig gebruik van geavanceerde technologieën voor het maken van handgemaakte onderdelen. Voornaamste voorbeeld is een gespecialiseerde autoclaafoven voor stukken koolstofvezel – het handelsmerk van Mansory – en andere apparatuur voor het op maat maken van de onderdelen. Ook beschikken ze over een zadelmakerij in Mannheim, waar ze graan en kunstleer met de hand fabriceren. Op de mechanische onderdelen na vervaardigt alles Mansory zelf. Zo’n 22 monteurs kunnen tegelijkertijd aan zes auto’s werken.

Mansory

Volgens Kourosh Mansory speelt geld geen rol bij zijn klanten. Ook hoeft er naar eigen zeggen boven een bepaald bedrag niet meer gediscussieerd te worden over wensen en details. Of u nu een liefhebber bent of niet, Mansory opereert enkel in een wereld waarbij pompeusheid aan de orde van de dag is.

DE SUCCESVERHALEN VAN…