Noord-Korea staat nou niet bepaald bekend om zijn gastvrijheid richting buitenstaanders. Het is een helse klus om überhaupt binnen te komen, laat staan te filmen. Toch zijn er waaghalzen die zich hierdoor niet laten tegenhouden of afschrikken. In 2017 ging National Geographic naar Noord-Korea toe en gaven een nooit eerder vertoond kijkje in een zogenaamd luxe’ ski-resort.

Pyongyang

Het dictatoriale regime van leider Kim Jong-un richt zich volledig op propoganda en krankzinnige wetten. Terwijl de bevolking veelal in armoede hun levens moeten zien te spenderen, wordt er gebouwd zonder enige rem. Juist omdat het zo geheimzinnig en verboden is, trekt het de aandacht van journalisten die zich geen blad voor de mond laten houden. Ondanks een negatief reisadvies pakte pro-snowboarder Jamie Barrow voor National Geographic z’n tassen en ging hij op weg naar Pyongyang.

ski-resort-3

Foto: National Geographic

Het enige hotel voor toeristen bevindt zich op een eiland, separaat van de stad zelf. Verboden om op eigen houtje naar buiten te gaan. Gelukkig was de bowlingbaan wel open, in tegenstelling tot het zwembad en casino. Onder toeziend oog van hun gids mochten ze de volgende ochtend eindelijk de stad verkennen. Uiteraard ging de tour voornamelijk langs allerlei eerbetonen aan de grote leiders en de splitsing tussen Noord en Zuid.

De werkelijke wijze waarop de doorsnee Noord-Koreaan leeft, komt dus niet aan bod. Er wordt groots uitgepakt met een vuurwerkshow en een traditioneel dansoptreden, toch het geheel lijkt wel in scène gezet. Erg surrealistisch.

Ski-resort Masikryong

Na een bezoek aan de militaire grensbewaking gaan ze richting het ski-resort Masikryong. 4 uur rijden vanaf Pyongyang staat uit het het niets een gigantisch ski-walhalla in de bergen, terwijl er – zoals in haast heel Noord-Korea – weinig mensen aanwezig zijn. Eenmaal in het hotel gaan ze via een lift met marmeren entree naar de benedenverdieping waar het zwembad is gesitueerd.

ski-resort-1

Foto: National Geographic

In en rondom het resort is er altijd wel één iemand aanwezig van het personeel om een oogje in het zeil te houden. Na een lofzang over de grote leider mogen ze dan eindelijk de piste verkennen. Dit is de eerste keer dat ze helemaal vrij kunnen staan en gaan waar ze willen. In ieder geval geen last van andere skiërs of snowboarders. In de video hieronder zie je hoe dit schouwspel zich ontrafelde.