Jean Todt is inmiddels al even met pensioen, maar kan terugkijken op een glansrijke carrière in de autosport. De Fransman was de voorzitter van de internationale autosportbond FIA evenals voormalig teammanager van het Formule 1-team van Ferrari. Inmiddels heeft hij alle tijd van de wereld, dus heeft hij de keuze gemaakt om zijn omvangrijke horlogecollectie te verpatsen via een veiling.

Horlogecollectie van Ferrari-man Jean Todt

Het zal dan ook niet als een verassing komen dat de meeste uurwerken uit zijn collectie betrekking hebben tot de racesport. Met Ferrari in bijzonder, waar hij zeer succesvol was. Hij was nota bene diegene die verantwoordelijk gehouden kan worden voor het inlijven van Michael Schumacher.

Audemars Piguet, Richard Mille, Tag Heuer en Patek Philippe

Werkzaam zijn in een sport waar alles draait om tijd, heeft Jean door de jaren tientallen horloges verzameld. Onlangs gingen er maar liefst 111 horloges van hem onder de hamer tijdens een speciale veiling gehouden door veilinghuis Christie’s in horlogewalhalla Genève. We bemerken onder meer exclusieve merken als Girard Perregaux, Patek Philippe, Chopard, Bulgari, Rolex, IWC, Panerai, François-Paul Journe, Audemars Piguet, Richard Mille en Tag Heuer.

“Het vertegenwoordigt zonder twijfel de belangrijkste groep van belangrijke uurwerken van veel van de grote horlogemakers en merken van de afgelopen 30 jaar”, aldus Christie’s. “Een van de belangrijkste hoogtepunten van deze veiling is een van de belangrijkste groepen Richard Mille vroege prototype polshorloges die ooit op een veiling zijn aangeboden, waarvan vele nog nooit eerder in het openbaar zijn gezien.”

Veilingexperts schatte de totale opbrengst destijds op € 32,3 miljoen en ze zaten warm, blijkt nu. Onlangs werd de laatste eenheid afgehamerd waardoor de totale opbrengst uitkwam op 31,8 miljoen Zwitserse Franken, omgerekend meer dan € 32 miljoen. Wellicht minder dan waar Todt op hoopte, maar meer dan genoeg om zijn pensioen in weelde mee door te komen.

Richard Mille RM 56-01 Tourbillon Sapphire

De absolute geldkoe van de veiling was de Richard Mille RM 56-01 Tourbillon Sapphire, een buitengewoon limited-edition horloge met transparant safierkristal en titanium. Deze leverde maar liefst € 3.708.370 op! Top 10 aan de meest opleverende horloges van de veiling bestaat in z’n geheel uit Richard Mille en F.P. Journe. Dit laatstgenoemde merk maakte een horloge speciaal voor Todt en rustte ‘m uit met een rode Ferrari-wijzerplaat, een Ferrari-embleem op 12 uur en de initialen ‘JT’, genaamd F.P. Journe Ferrari Centigraphe Souverain for JT (de kopafbeelding).

Richard Mille