Iedere grootmoeder zal ergens wel een obscuur sierradenkistje met parels en diamanten in huis hebben liggen. Sommigen waardevol, sommigen niet. Maar zeldzamer dan deze “Eternal Pink”-diamant, is zo goed als onmogelijk. Veilinghuis Sotheby’s omschrijft het dan ook als iets dat unieker is “dan een schilderij van René Magritte of Andy Warhol”

The Eternal Pink: een tijdloze diamant

Deze ‘Fancy Vivid’ diamant is een steen van wel 10.57 karaat met een gewicht van 2,1 gram. Het wordt door experts omschreven als “gloeiend” en heeft door zijn sterk roze kleur de hoogste ranking in kwaliteit, maar ook voor helderheid krijgt het de hoogste score. Zo staat hij bekend als ‘Internally Flawless’. De doorzichtigheid van de diamant komt doordat hij één van de meest chemisch pure diamanten is.

The Eternal Pink

The Eternal Pink werd uitgegraven door diamantbedrijf De Beers. De steen komt uit de Damtshaa-mijn in Botswana en is zes maanden lang gemodelleerd door Diacore in New York. Het meesterwerk zal worden tentoongesteld in zes verschillende landen, waarna hij op 8 juni wordt geveild door de Sotheby’s in New York. Zo zult u de steen kunnen zien schitteren in Hong Kong, Dubai, Singapore, Shanghai, Taiwan en Genève. De specifieke data zijn te vinden op hun website.

Potentie om het record te verbreken

Naar verwachting zal The Eternal Pink meer dan $ 35 miljoen op gaan leveren, wat omgerekend € 32,1 miljoen is. Het is mogelijk dat de diamant daarmee het record voor hoogste prijs ooit gaat verbreken, met een prijs van ongeveer $ 3,3 miljoen per karaat. Echter was de hoogste prijs ooit per karaat voor de in 2022 verkochte ‘Williamson Pink Star’, voor $ 5,2 miljoen per karaat of $ 57,7 miljoen.

De roze-kleurige diamanten zijn tegenwoordig erg zeldzaam, wegens de sluiting van de Argyle-mijn in Australië, waar wereldwijd de meeste stenen werden gedolven. Minder dan 3 % van de diamanten is gekleurd en roze is de meest zeldzame kleur. Hoe die kleur ontstaat, is voor experts nog niet helemaal duidelijk. Daarom staan er in de top vijf van meest waardevolle diamanten ooit geveild maar liefst drie roze diamanten.

Dus heeft u een roze diamant in uw collectie of kent u iemand die er één heeft? Bewaar deze dan goed, want hij zou u zomaar een flink bedrag op kunnen leveren…