Een Omega Speedmaster van $ 3,3 miljoen. Het leek haat te mooi om waar te zijn. En net als in de meeste gevallen is dat ook hier het geval. Terwijl echte Omega Speedmasters, historisch gezien het belangrijke model van het merk, bekend staan om hun klassieke en tijdloze ontwerp, gooit dit neppe meesterwerk werkelijk alle regels overboord.

Onbetrouwbare tijdwaarnemer

Hoewel de 1957 Omega Speedmaster door veilinghuis Philips tijdens de Geneva Watch Auction XIV werd omschreven als ‘het belangrijkste historische model’ en afgehamerd werd voor niets minder dan 3,1 miljoen Zwitserse frank, omgerekend $ 3,3 miljoen (de recordprijs van een Speedmaster en 25 keer meer dan de hoogste waardeschatting), blijkt het uurwerk een namaaksel te zijn.

Omega bevestigt in een persbericht op reactie van een publicatie van Bloomberg dat het om een ‘Frankenstein’-horloge gaat. Dit houdt in dat de Speedmaster samengesteld uit een “amalgaam van voornamelijk authentieke onderdelen van andere vintage horloges”, waardoor het in werkelijkheid talloze horloges in één zijn.

Omega Speedmaster-01

Foto: Philips

Drie oud-medewerkers worden verdacht

Maar hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren? Wel, volgens Bloomberg is het geen foutje geweest, maar een opzettelijk en listig plan van drie oud-medewerkers, die mogelijk zelfs betrokken zijn bij de montage van het polshorloge.

Omega, onderdeel van Swatch Group AG, heeft bekend gemaakt dat één van de boefjes werkzaam was in museum van het Zwitserse horlogewerk. Hij zou fungeren als adviseur voor de twee andere medeplichtigen. Zo zou het horloge onmisbaar zijn in de collectie van het Omega-museum. Allemaal schakels om ervoor te zorgen dat het nep-exemplaar in waarde zou stijgen om vervolgens door te kunnen verkopen voor de hoofdprijs.

Omega heeft alsnog geen flauw benul hoe het heeft kunnen gebeuren. Ze zouden zelfs niet eens afweten wie het uurwerk in eerste instantie naar de desbetreffende Philips-veiling heeft gebracht. Inderdaad, het verhaal is even complex als dat het lastig te geloven is.