Zoals veel Australièrs doen vloog Monique Sutherland samen met haar 60-jarige moeder van Tullamarine Airport in Melbourne naar het Indonesische eiland Bali. Maar wat de start van een broodnodige vakantie zou moeten betekenen, resulteerde in een geld- en tijdrovend geschil.

Beschadigd paspoort zorgt voor problemen op Bali

Eenmaal aangekomen op het vliegveld kreeg Sutherland een blauw briefje in haar handen gedrukt. Deze moest ze volgens de reisleiding invullen, omdat haar passpoort te vuil zou zijn. “Ik moest een extra blauw formulier ondertekenen dat ik moest laten zien wanneer ik mijn paspoort liet zien”, vertelde ze tegen 7News legde: “Dit kwam omdat mijn paspoort een beetje vies was omdat het zeven jaar oud is.”

Daar leek het bij te blijven en op goed vertrouwen stapte ze het vliegtuig in. Een aantal uur later landde het vliegtuig en baande de passagiers zich een weg richting de immigratiedienst. Daar begonnen alle problemen voor Sutherland.

“Ik was hysterisch en doodsbang”

Ze werd er tussenuit gepikt en meegenomen naar een kleine verhoorkamer. “Ambtenaren bleven meer dan een uur in en uit lopen om me te ondervragen”, vertelde ze. Volgens kreeg ze te horen dat haar paspoort te beschadigd was om mee te reizen en dat ze AUD $ 1.500, omgrekend zo’n € 910, zou moeten betalen om het probleem op te lossen.

Monique weigerde aanvankelijk om de vergoeding te betalen, maar het personeel benaderde toen haar moeder, besloot zij het geld te overhandigen. Hierna konden de twee zonder problemen hun weg vervolgen. Echter heeft ervaring de vakantie op het verkeerde been heeft gezet, zegt ze.

Over het algemeen kan een beschadigd paspoort op zichzelf geen reden zijn voor weigering op het vliegveld, tenzij het de leesbaarheid van de essentiële informatie aantast. ls het paspoort te vies is en de persoonlijke gegevens onleesbaar zijn, kan dit problemen opleveren bij het inchecken of bij het passeren van immigratiecontroles.