Bali, het ‘Eiland der Goden’, is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van ’s werelds meest geliefde toeristische bestemmingen. Hordes aan hippe vakantiegangers reizen af naar het Indonesische ‘Instagrammable-eiland’, maar hoe is dit ontstaan? Pure Luxe duikt dieper in de materie.

Het Eiland van Duizend Tempels

De voornaamste reden dat Bali zo immens populair is geworden, is te danken aan de opkomst van sociale media. Beeldschone foto’s en video’s van het eiland worden constant gedeeld op platforms zoals Instagram, waardoor het verlangen van mensen om Bali te bezoeken alsmaar toeneemt. Influencers, bloggers en reizigers spelen allemaal een cruciale rol bij het verspreiden van de magie van Bali over de hele wereld.

Nederland, met z’n koloniale verleden, heeft ook zeker een rol gespeeld in de aanhoudende populariteit. Omstreeks de jaren 30′ begon het toerisme op Bali te bloeien. Nederlanders maakten het populair toen ze beseften dat het toerisme op Bali zeer winstgevend was en werd destijds aangeprezen als een exotische en luxe reisbestemming.

Bali

Bali biedt een adembenemende variëteit aan natuurlijke schoonheid. Van uitgestrekte rijstterrassen in het binnenland tot serene vulkanen en jungles. Daarnaast omringen prachtige witte of zwarte zandstranden en turquoise wateren de kustlijn, perfect voor beginnende en gevorderde surfers. De diversiteit van landschappen op een relatief klein eiland is een van de belangrijkste redenen waarom Bali zo populair is geworden.

Bali

Bali heeft verder een unieke cultuur die doordrenkt is van spiritualiteit en tradities. Tempelceremonies, kleurrijke dansen, kunst en historische ambachten maken deel uit van het dagelijks leven van de Balinezen. Toeristen worden aangetrokken door de mogelijkheid om ondergedompeld te worden in deze intrigerende cultuur, de spirituele evenementen bij te wonen of sereniteit op te zoeken in de vorm van een traditioneel Balinese massage.

Gastvrijheid van de eilandbewoners

De bevolking van Bali, bekend als Balinezen, staat wereldwijd bekend om hun warme gastvrijheid. Dit aspect heeft Bali een reputatie gegeven als een veilige en vriendelijke bestemming, vooral voor individuele reizigers en gezinnen. Heel Indonesië scoort overigens goed qua gastvrijheid. “90% van de expats beschrijft de Indonesische bevolking als vriendelijk in het algemeen (tegenover 66% wereldwijd, red), evenals vriendelijk jegens met name buitenlandse ingezetenen”, schrijft InterNations.

Betaalbaar

De Balinese keuken is een andere trekpleister voor toeristen. Met een rijke mix van smaken, gekruid met kruiden en specerijen, is het proeven van lokale gerechten een onvergetelijke ervaring voor fijnproevers.

Met een internationale luchthaven die goed verbonden is met belangrijke steden over de hele wereld, is Bali gemakkelijk toegankelijk voor reizigers. Bovendien is het eiland eenvoudig te doorkuizen op een scoorter, mits u de spits en de drukkere plaatsjes vermijdt. Toeristen op Bali hebben van oudsher scooters gehuurd als primair vervoermiddel. Wayan Koster, de gouverneur van Bali, is echter niet zo’n fan van deze constructie en wilde een wet doorvoeren waardoor toeristen niet meer op scooters mogen rijden. Zover is het tot op heden niet gekomen.

Bali heeft tot slot een reputatie opgebouwd als betaalbaar vakantieoord. Het biedt een breed scala aan accommodaties, van betaalbare hostels tot luxe privévilla’s. Deze diversiteit zorgt ervoor dat het eiland aantrekkelijk is voor alle soorten reizigers, ongeacht hun budget of voorkeuren.