In de bruisende wereld van kunsttentoonstellingen en beurzen is er een evenement dat al bijna drie decennia lang kunstliefhebbers uit alle hoeken van de wereld aantrekt: PAN Amsterdam. Van 19 tot en met 26 november wordt de RAI Amsterdam getransformeerd tot een kunstbeurs van jewelste met 120 deelnemers, duizenden kunstwerken, antiek en design.

PAN Amsterdam 2023 heeft 120 deelnemers

Het jaarlijkse evenement wordt al sinds 1987 gehouden en wordt gezien als één van Europa’s meest prestigieuze en diverse kunstbeurzen. Vóór de coronajaren had PAN, wat staat voor ‘Pictura Antiquairs Nationaal’, 110 handelaren en ook dit jaar zit de beurs weer volgeboekt met 120 deelnemers uit Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Italië. Een mix van jonge galeriehouders en vertrouwde internationale kunsthandelaren.

Mark Grol, algemeen directeur PAN Amsterdam, zegt trots te zijn op de “geweldige deelnemersmix” en kan niet wachten tot de 36e editie van start kan gaan. Over de deelnemers vertelt hij het volgende: “Ze tonen een topaanbod van moderne en hedendaagse kunst, design en fotografie, naast een sterke vertegenwoordiging van oude meesters, 19e-eeuwse schilderijen, zilver, Aziatische kunst en voor het eerst ook Afrikaanse hedendaagse kunst.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PAN Amsterdam (@pan_amsterdam)

Net als de voorgaande editie van PAN Amsterdam is de Zwitserse bank J. Safra Sarasin uit Luxembourg de hoofdsponsor, terwijl Rembrandt Sutorius, directeur van Artis, dit jaar de eer kreeg om het campagnebeeld te ontwerpen (zie bovenstaande post). “In mijn ontwerp zie je de spectaculaire vormen en biologische processen in de natuur terug. Een harmonieuze mix van echte foto’s en kunstmatige intelligentie-elementen ontleend aan het majestueuze universum van de natuur”, aldus Sutorius.

Werken die qua waarde oplopen tot € 500.000

Het internationale kunstaanbod omvat dit jaar meer dan 5.000 jaar kunstgeschiedenis. Bovendien wordt elk object door 80 onafhankelijke experts gekeurd op “kwaliteit, echtheid en conditie”. De prijzen van de werken variëren hevig van € 500 tot maar liefst € 500.000. Geen wonder dat ieder jaar zo’n 35.000 bezoekers afreizen naar Amsterdam om zich te laten verwonderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PAN Amsterdam (@pan_amsterdam)

Ook Pure Luxe zal uiteraard aanwezig zijn tijdens deze hoofdstedelijke en internationale viering van kunst en ontwerp. PAN Amsterdam is van 19 tot en met 26 november in RAI Amsterdam en biedt naast de duizenden kunstwerken, antiek en design ook inspiratie op PAN Podium, met een dagelijks programma vol lezingen. De deuren zijn geopend van 11:00 tot 18:00.