Onlangs heeft een man uit de Verenigde Staten een zeer zeldzame postzegel voor $2 miljoen gekocht, wat hiermee de duurste postzegel is die ooit is verkocht in de VS. De koper is de 76-jarige Amerikaan Charles Hack, een fervente postzegelverzamelaar.

Duurste postzegel ooit in de VS is voor $ 2 miljoen verkocht

De zeldzame postzegel draagt de naam ‘Inverted Jenny ‘. Op de zegel is een vliegtuig ondersteboven afgebeeld. De zegel dateert uit het jaar 1918 en toentertijd zijn er slechts honderd exemplaren van gemaakt. Fervent postzegelverzamelaar Charles Hack kocht uiteindelijk het exemplaar voor $ 2 miljoen, omgerekend € 1,87 miljoen euro, en maakte dit hiermee de duurste Amerikaanse postzegel die ooit verkocht is. Zo de 76-jarige Hack aan The Washington Post vertelde dat hij al van kinds af aan droomde van de desbetreffende postzegel, die hij bestempelde als “de heilige graal van de postzegelwereld”.

Door de zeldzaamheid van deze zegel is hij extreem gewild bij postzegelverzamelaars van over de hele wereld. Zo heeft Hack al een aantal exemplaren van de Inverted Jenny in zijn bezit. De eerste kocht hij aan het begin van deze eeuw voor $ 300.000. Vervolgens bemachtigde hij voor $ 1 miljoen een tweede exemplaar. In 2018 verscheen uiteindelijk de heilige graal van de Inverted Jenny, ‘exemplaar 49’. Niemand had deze postzegel sinds 1918 meer gezien, maar door een veiling kwam de zegel uiteindelijk weer aan het licht. Omdat ‘exemplaar 49’ al die tijd in een kluis heeft gelegen en dus nauwelijks aan licht is blootgesteld, is deze nog in zeer goede staat. Het is overigens expliciet de duurste postzegel ooit in de VS. De duurste postzegel ter wereld stamt uit 1865 en werd in het verleden voor $ 15 miljoen verkocht.

Oorspronkelijk $ 0,24

Deze Inverted Jenny-reeks maakte deel uit van een reeks zegels die werd uitgebracht ter gelegenheid van het begin van de luchtpostdienst in de Verenigde Staten. Het vliegtuigje op de zegel staat per ongeluk op z’n kop. Destijds in 1918 kostte de zegel slechts 24 dollarcent. Echter is hij nu na al die jaren voor $ 2 miljoen verkocht, mede door zijn ongekende exclusiviteit, de leeftijd en de geschiedenis achteraf.