Tijdens een veiling van veilinghuis RM Sotheby’s is een meesterwerk van Pablo Picasso geveild. Het kunstwerk Femme à la Montre (‘De vrouw met horloge’) van de Spaanse kunstschilder leverde een bedrag van $ 139,3 miljoen (omgerekend zo’n € 130 miljoen op). Het is daarmee het op één na duurste schilderij van Picasso dat ooit geveild is.

Schilderij Femme à la Montre geveild bij veiling in New York

Veilinghuis Sotheby’s had verwacht dat Femme à la Montre in totaal zo’n $ 120 miljoen op zou brengen. Dat het doek uiteindelijk voor meer verkocht werd, kwam omdat sommige miljardairs tegen elkaar op begonnen te bieden. Wie het schilderij, gemaakt in 1932, uiteindelijk heeft gekocht, is onbekend.

Het werk hing tot voor kort in het New Yorkse appartement van de bekende kunstverzamelaar Emily Fisher Landau. Zij kocht het schilderij in 1968. Echter overleed de Amerikaanse in maart op 102-jarige leeftijd, waardoor haar collectie, die ook uit werken van onder anderen Piet Mondriaan en Andy Warhol bestaat, nu wordt geveild. Naar schatting gaat de verzameling in totaal zo’n $ 500 miljoen opleveren. Femme à la Montre is tot nu toe het duurste schilderij dat dit jaar is verkocht.

Het schilderij is gewijd aan Picasso’s minnares Marie-Thérèse Walter. Picasso (1881-1973) ontmoette haar op 45-jarige leeftijd in Parijs. Walter was destijds 17 jaar. Picasso, waarvan eerder al een uniek horloge werd geveild, was toen nog getrouwd met de Oekraïense ballerina Olha Chochlova, maar gebruikte Walter al als model in meerdere kunstwerken, tevens afkomstig uit 1932. Dat schilderij werd vorig jaar voor $ 67,5 miljoen dollar geveild.

Op één na duurste Picasso-kunstwerk ooit

Zoals eerder benoemd is Femme à la Montre momenteel het op één na duurste kunstwerk van de Spaanse kunstschilder ooit. Een schilderij uit de serie Les femmes d’Alger (‘de vrouwen van Algiers’) bracht in 2015 ruim $ 179 miljoen op.

Met de verkoop van het doek van Picasso is het veilingseizoen begonnen, zo schrijven buitenlandse media. De komende weken zal voor 2,5 miljard dollar aan kust worden verkocht door grote veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s.