Recente gegevens van Bloomberg en Subdial wijzen op een opmerkelijke daling van zowel de Rolex-merkindex als de prijzen van Patek Philippe-modellen. Deskundigen schrijven deze trend toe aan verschillende factoren, zoals hoge rentetarieven, inflatie en een toegenomen aanbod van horloges. De Bloomberg Subdial Watch Index, die de 50 meest verhandelde horloges volgt op basis van wederverkoopwaarde, heeft sinds april 2022 een daling van 42% bereikt, wat het laagste niveau is sinds 2021.

Uurwerken van Rolex en Patek Phillipe bereiken laagste waarde in twee jaar

Een toename van 5% in het aanbod van gebruikte horloges op de secundaire markt biedt potentiële kopers meer keuzemogelijkheden. Tegelijkertijd is de prijsonzekerheid, die de variatie in prijzen meet tussen verschillende verkopers voor hetzelfde horloge, met 12% gestegen sinds augustus.

Het gemiddelde aantal dagen voordat een tweedehands uurwerk wordt verkocht, is met 8% gestegen. Dit suggereert een langere verkoopcyclus voor dealers, mogelijk vanwege een meer kritische aanpak van verzamelaars.

Uitdagingen voor veilinghuizen

Hoewel algemene prijzen zijn gedaald, worden veelgevraagde modellen van Rolex en Patek nog steeds ver boven de winkelprijzen verhandeld. Dit opent kansen voor verzamelaars om zeldzame stukken te verwerven en benadrukt de blijvende aantrekkingskracht en waarde van hoogwaardige uurwerken.

De daling kan een uitdaging vormen voor veilinghuizen, omdat lagere prijzen op de secundaire markt veilingprijzen kunnen beïnvloeden. Verzamelaars kunnen ervoor kiezen om hun horloges rechtstreeks te verkopen voor mogelijk hogere prijzen.

Deze ontwikkelingen bieden kansen voor langgekoesterde wensen van verzamelaars, maar sommigen kunnen terughoudender zijn vanwege economische omstandigheden. Niettemin kunnen lagere prijzen hen in staat stellen zeldzame modellen aan hun collectie toe te voegen.

Kansen en risico’s in de huidige markt

Belangrijk om op te merken is dat de secundaire horlogemarkt altijd volatiel is en afhankelijk van verschillende factoren. Deze daling moet niet als een definitieve trend worden beschouwd, en toekomstige prijsschommelingen zullen afhangen van vraag en aanbod, economische omstandigheden en externe factoren.

In een tijd waarin prijzen op de secundaire markt voor Rolex- en Patek Philippe-horloges een nieuw dieptepunt bereiken, ontstaan kansen voor verzamelaars om hun collecties uit te breiden tegen lagere prijzen. Desondanks is het van essentieel belang om de volatiliteit van de markt te erkennen en eventuele risico’s in overweging te nemen bij het nemen van beslissingen.