Rembrandt, een van de meest beroemde Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw, heeft talloze prachtige kunstwerken achtergelaten. Een daarvan is het schilderij genaamd “De Aanbidding der Koningen”, dat lange tijd vergeten was en als bijna waardeloos werd ingeschat. Echter, recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat dit werk daadwerkelijk door Rembrandt zelf is geschilderd en het heeft onlangs miljoenen euro’s opgebracht bij een veiling.

Hoe ‘De Aanbidding der Koningen’ werd herontdekt als een echt Rembrandt

In 1955 kwam het schilderij in handen van een verzamelaar in Amsterdam. Na zijn overlijden werd het werk verkocht aan een Duitse familie. Destijds dachten experts van veilinghuis Christie’s dat het schilderij slechts gemaakt was door een leerling van Rembrandt, en schatten zij de waarde ervan op € 10.000 tot € 15.000.

Echter, in een verrassende wending kocht iemand het schilderij voor maar liefst € 860.000, in de veronderstelling dat het wel eens een origineel werk zou kunnen zijn. Dit leidde vervolgens tot nieuw onderzoek naar de authenticiteit van het schilderij.

De veiling van Rembrandt’s ‘De Aanbidding der Koningen’

Sotheby’s, een gerenommeerd veilinghuis, voerde een grondige analyse uit met behulp van röntgenfoto’s en infraroodbeelden. Deze technieken worden vaak gebruikt om de oorsprong en echtheid van kunstwerken te achterhalen. Het onderzoek bevestigde uiteindelijk dat “De Aanbidding der Koningen” daadwerkelijk door Rembrandt zelf was geschilderd rond 1628.

“De Aanbidding der Koningen” is een zeldzaam narratief werk dat een religieus moment uitbeeldt. Het toont de scène waarin de drie wijzen uit het oosten naar Bethlehem reizen om het pasgeboren kindje Jezus te aanbidden. Dit soort werken zijn zeer gewild onder kunstliefhebbers vanwege hun historische betekenis en esthetische waarde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sotheby’s (@sothebys)

Bij Sotheby’s in Londen werd het schilderij uiteindelijk geveild voor maar liefst € 12,65 miljoen. De herattributie aan Rembrandt en de zeldzaamheid van het werk speelden hierbij een grote rol in de hoge verkoopprijs. De herontdekking en veiling van “De Aanbidding der Koningen” benadrukken hoe belangrijk het is om kunstwerken grondig te onderzoeken en te waarderen, zelfs als ze eerder werden onderschat of over het hoofd werden gezien. Dit specifieke schilderij is nu erkend als een meesterwerk van Rembrandt en is van onschatbare waarde geworden. Het is overigens vaker gebeurd dat herontdekte schilderijen van de in 1669 overleden Leidenaar later alsnog miljoenen opleveren.

Het verhaal achter het verloren schilderij

Het verhaal van “De Aanbidding der Koningen” herinnert ons eraan dat kunstwerken vaak verborgen schatten kunnen zijn, die wachten om ontdekt en gewaardeerd te worden. Deze ontdekking heeft niet alleen bijgedragen aan het vergroten van onze kennis over Rembrandt, maar heeft ook de waarde van dit specifieke werk aanzienlijk verhoogd.