De afgelopen maanden heeft een undercover politieoperatie in Londen geleid tot opmerkelijke resultaten op het gebied van de bestrijding van horlogeovervallen. Door middel van undercoveragenten en steekacties zijn maar liefst 31 verdachten gearresteerd, waarvan er 27 zijn aangeklaagd en 21 veroordeeld. Deze operatie heeft een significante impact gehad op het aantal overvallen en diefstallen van luxe horloges in de stad.

Undercover politieactie in Londen leidt tot flinke recessie horlogeovervallen

Een van de meest opvallende resultaten van deze undercover politieoperatie is de halvering van het aantal jaarlijkse horlogeovervallen in drie Londense stadsdelen. Voorheen waren er gemiddeld 113 overvallen per jaar, maar dit aantal is nu gedaald naar slechts 55. Dit betekent dat mensen zich veiliger kunnen voelen wanneer ze ’s avonds uitgaan of door deze buurten lopen.

Uit analyse blijkt dat overvallen met name plaatsvinden in chique buurten tussen 23.00 uur en 04.00 uur, voornamelijk op vrijdag- en zaterdagnacht. De daders richten zich specifiek op rijke individuen die waardevolle horloges dragen, met name die afkomstig zijn van Zwitserse horlogemakers zoals Rolex en Patek Philippe.

Gerichte uurwerken

Deze horlogeovervallen zijn vaak niet alleen gericht op het stelen van een waardevol horloge, maar ook op het doorverkopen ervan. Luxe horlogemerken zoals Rolex en Patek Philippe zijn zeer gewild op de zwarte markt en kunnen aanzienlijke bedragen opleveren voor de dieven. Het is dan ook geen verrassing dat deze merken vaak het doelwit zijn van dergelijke overvallen.

Het is belangrijk op te merken dat deze trend van horlogeovervallen niet beperkt blijft tot Londen. Grote steden wereldwijd, waaronder Parijs en Los Angeles, hebben ook te maken met een toename in het aantal overvallen op luxe horloges. Vorig jaar alleen al werd er wereldwijd voor meer dan $ 1,3 miljard aan luxe horloges vermist of gestolen.

audemars piguet royal oak perpetual calendar chinese watch Pure Luxe

Wereldwijde trend van horlogeovervallen

Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, is het essentieel dat politiediensten wereldwijd samenwerken om daders op te sporen en te berechten. De undercover operatie in Londen heeft laten zien dat gerichte acties kunnen leiden tot aanzienlijke resultaten in de strijd tegen dit soort criminaliteit.

Bovendien moeten individuen die waardevolle horloges bezitten zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het dragen ervan in bepaalde gebieden en tijdstippen. Het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het vermijden van afgelegen locaties en het dragen van een niet-opvallende horlogeband kan helpen om het risico op overvallen te verkleinen.