Al jaren domineren een handje vol, voornamelijk Zwitserse, horlogemerken het volume van de markt. Begin dit jaar schreven we een artikel over het grootste horlogemerk van nu, waarbij Patek Philipe het beste uit de bus kwam, maar het is toch echt Audemars Piguet die met de Royal Oak de moderne eeuw van uurwerken in gang zette. Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers: 90% van de horloges die Audemars Piguet verkoopt, behoort tot de Royal Oak-serie.

Audemars Piguet iconische uurwerk

Laten we van start gaan met een klein geschiedenislesje. De Royal Oak werd in 1970 bedacht door een Zwitserse industrieel ontwerper genaamd Gérald Genta, die beweerde de zaak in de loop van een avond te hebben geschetst nadat hij een telefoontje kreeg van Audemars Piguet, de eeuwenoude luxe horlogemaker die de veroudering in het gezicht staarde, vanwege de golf van quartz horloges die de luxe uurwerkindustrie omhult. Genta’s legende zou alleen maar groeien in de daaropvolgende jaren, toen hij iconische horloges zou gaan maken voor onder meer Cartier, Bulgari en Patek Philippe. Maar de Royal Oak blijft zijn meest radicale meesterwerk.

Royal Oak-1

Toen de Royal Oak in 1972 werd uitgebracht, waren de meest gewilde Zwitserse horloges nogal antiek: klein, chic en gemaakt van edele metalen. De stalen Royal Oak was daarentegen futuristisch, met architectonische proporties, vlijmscherpe afwerking, een ongelooflijk slank uurwerk met een mechanische uitstraling.

Eerste luxe sporthorloge

Maar buiten het ontwerp en de materialen, was het meest schokkende de prijs. Om dat in perspectief te plaatsen: het uurwerk kostte ongeveer 10 keer de waarde van een Rolex Submariner. In plaats van te proberen een betaalbaar alternatief te zijn voor goedkope quartz horloges, biedt de Royal Oak het eerste stalen sporthorloge, met prijs van een luxe uurwerk. En hier begon de transitie.

Het horloge is zeer herkenbaar, vaak nagemaakt (in China) en is uitgegroeid tot een icoon in de horlogewereld. De polsversiering is voor zowel heren (44 mm) als dames (33 mm) en is in enkele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, maar is over het algemeen te karakteriseren aan de dikke horlogekast en de bekende achthoekige lay-out. De horlogekast is met acht grote opvallende schroeven in elkaar gezet en wijzerplaat heeft altijd een geblokt patroon.

Royal Oak