Iedereen die Italië wel eens heeft bezocht, is enthousiast over de restaurants en traditionele maaltijden die daar worden geserveerd. Eerlijk is eerlijk: de Italianen weten wel van goed eten. Maar als u écht het beste van het beste wilt, moet u aanschuiven bij Enoteca Pinchiorri in Florence.

Oorsprong van sterrenrestaurant Enoteca Pinchiorri

Het verhaal begint in 1973, toen een Italiaanse man genaamd Giorgio Pinchiorri met een passie voor wijn een Franse vrouw, Annie Féolde, ontmoet. De twee beginnen een wijnbar in Florence, iets wat niet vaak voorkwam in die tijd. De wijnbar werd razend populair vanwege de vintagewijnen die Pinchiorri van over de hele wereld haalt.

Echter bleef het niet alleen bij wijn. Gezien de passie voor eten van Féolde worden al gauw hooggewaardeerde gerechten aan het menu toegevoegd. De wijnbar groeit uit tot een chique restaurant. Sinds de jaren ’80 begint dit restaurant zijn Michelin-sterren te verdienen. In 1993 komt de kers op de taart en ontvangt Inoteca Pinchiorri officieel haard derde Michelinster. Hiermee werd Annie Féolde de eerste vrouwelijke chef in Italië die dit voor elkaar kreeg.

Maaltijden en service van topkwaliteit

Het historische restaurant bevindt zich op de eerste verdieping van een 5-sterren hotel genaamd Baglioni Relais Santa Croce. Het restaurant is aangekleed in een zeer klassiek Italiaanse stijl, met witte tafelkleden en rode stoelen. De muren zijn bezaaid met schilderijen, die u nog meer het gevoel geven dat u middenin een Italiaans museum zit.

Daarnaast heeft het gebouw nog iets bijzonders: tijdens de renovatie van het gebouw werd een prachtig klassiek beeld ontdekt in de muur. De eigenaren besloten om het restaurant om het beeld heen te bouwen en dit prachtige werk te laten staan.

Het menu is zeer uitgebreid, met de optie om een heel gangenmenu te nemen of van de kaart te bestellen. Op de website van Enoteca Pinchiorri kunt u uit twee menu’s kiezen: het ‘Heart Mother’-menu, met negen gangen voor € 290 per persoon, wijn exclusief. Of het ‘Evolution-menu, ook negen gangen voor dezelfde prijs. Dit lijkt een goede prijs voor de 9-gangenmenu’s, gezien de losse opties van de kaart tussen de € 90 en € 130 kunnen kosten.

De gerechten die worden geserveerd variëren van visgerechten, tot verschillende pasta- en vleesgerechten. Men geeft aan in verschillende recensies dat het eten dat wordt geserveerd vooral klassiek Italiaans is met veel inspiratie uit de Franse keuken, wat tot gerechten leidt die zeer smaakvol en bijzonder zijn.

Naast het fenomenale eten en de schitterende omgeving staat Enoteca Pinchiorri ook bekend om zijn fantastische service. Men wordt bedient door de meest professionele en getalenteerde obers, die op een professionele maar gezellige manieren met hun gasten omgaan. Dit maakt het bezoeken van het restaurant een ervaring die niet snel vergeten zal worden.

De beste wijnkelder ter wereld

Uiteindelijk staat het restaurant toch het meest bekend om hun hoge kwaliteit wijn. Giorgio Pinchiorri heeft door de jaren heen wijnen van maar liefst 19 landen verzameld en bewaard in een wijnkelder die nu maar liefst € 100 miljoen waard zou zijn. Ze hebben in totaal meer dan 100.000 flessen in hun bezit uit verschillende periodes: van 2022 tot aan de jaren ’40.

Het is dus zeker niet zo vreemd dat de wijnkaart de dikte heeft van een bosatals, met wijnen variërend van € 300 tot enkele tien duizenden per fles.