De Zwitserse horlogefabrikant Swatch sleept de regering van het Aziatische land Maleisië voor de rechter. Dat heeft alles te maken met een inbeslagname van verscheidene Pride-horloges door de regering aldaar. Die horloges vieren de LHBTIQ+ rechten. Volgens het Zwitserse merk is hun naam en reputatie door de inbeslagname ‘ernstig geschaad.’

Maleisië bezig met kruistocht om LHBTIQ+ te weren

Maleisië staat bekend als prachtig vakantieland voor de echte avonturiers onder ons. De hoofdstad Kuala Lumpur geldt als één van de grotere metropolen op het Aziatische continent, met als bekende hotspot de televisietoren. Maar Maleisië heeft ook een hele andere kant: zo is homoseksualiteit nog altijd ten strengste verboden. Het wordt gezien als misdaad. Gevangenisstraffen en/of stokslagen zijn aan de orde van de dag in het Zuidoost-Aziatische land.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Swatch (@swatch)

De regering is bezig met een kruistocht om alles wat maar ook iets met LHBTIQ+ te maken heeft te weren. Dat ondervindt Swatch aan den lijve. Recent introduceerden zij een zogeheten Pride-collectie, geïnspireerd op de regenboogkleuren, wat onlosmakelijk verbonden staat met deze alsmaar groter wordende community.

Echter kwam deze collectie vanzelfsprekend niet van de grond in Maleisië. Sterker nog, de overheid nam de gehele collectie in het Aziatische land in bewaring. De Maleisische autoriteiten hebben 172 van deze uurwerken in beslag genomen, die verspreid over 16 locaties werden verkocht. Dat is inmiddels bevestigd door het plaatselijke Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij beweren inderdaad ‘een honderdtal illegale horloges’ in beslag te hebben genomen.

Swatch sleept Maleisische regering voor de rechter om inbeslagname horloges

Dat schopt tegen het zere been van het ziedende Swatch. Volgens hen is er geen enkele aanleiding om de uurwerken in beslag te nemen. “De in beslag genomen horloges waren zonder twijfel niet in staat om de openbare orde of de goede zeden te verstoren of de wet te overtreden”, aldus het Zwitserse bedrijf in de rechtszaak die het 24 juni jongstleden aanspande.

In de beslagleggingsbevelen van de Maleisische overheid werd beschreven dat de horloges wel degelijk LHBTIQ+ elementen bevatten, dan wel deze promoten. Dat zou in strijd zijn met de Maleisische wet. Op haar beurt zegt Swatch dat de uurwerken geen LHBTIQ+ letters bevatten.

Het Zwitserse horlogebedrijf eist een schadevergoeding en onmiddellijke teruggave van de horloges. Volgens het bedrijf is de mogelijkheid om zaken te doen in het land “ernstig in gevaar gebracht” door de hele affaire. De rechter zal op 20 juli uitspraak doen. Het Maleisische Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.