In het horloge-atelier van het prestigieuze Rolex in Genève werd op een koude ochtend in 1963 de basis gelegd voor een icoon dat de tand des tijds zou doorstaan. Inderdaad, de Rolex Daytona. Dit klassieke model is sinds de release gestaag in waarde gestegen. Sterker nog; sinds het debuut is het uurwerk zo’n 10.000 % in waarde toegenomen.

Waardetoename van vintage horloges

Een onderzoek van online retailer Bob’s Watches vorig jaar toonde aan dat Rolex-horloges de afgelopen 10 jaar regelmatig beter hebben gepresteerd dan traditionele investeringsopties zoals onroerend goed, goud en aandelen. De Amerikaanse bank Morgan Stanley verwacht echter dat de prijzen van de luxe horloge zullen gaan dalen nadat er onlangs een prijscorrectie heeft plaatsgevonden op de secundaire markt voor high-end horlogemakers.

Tim Harrison, mede-oprichter en horloge-expert van Watch Pilot, heeft onlangs een analyse uitgevoerd om erachter te komen welke horlogemodellen het meest in waarde zijn gestegen door hun oorspronkelijke verkoopprijzen te vergelijken met wat ze momenteel verkopen in de secundaire markt en veilingen, waarbij rekening gehouden werd met inflatie.

Rolex Daytona-02

Harrisons onderzoek geeft ons ​​een idee van hoeveel sommige van de meest gewilde vintage horloges in de loop van de tijd in waarde zijn gestegen. Volgens de analyse heeft de iconische Rolex Daytona een duizelingwekkende stijging van 9639% gekend sinds het oorspronkelijk debuteerde in 1963.

Het uurwerk dat in de jaren ‘ 60 voor ongeveer $ 2500 (gecorrigeerd voor inflatie) werd verkocht, kan nu gemakkelijk meer dan $ 300.000 opbrengen. Er zijn echter enkele historisch belangrijke Daytona’s die voor enkele miljoenen zijn geveild, waaronder de persoonlijke Rolex Daytona van Hollywood-legende Paul Newman, die in 2017 voor een recordbedrag van $ 17,8 miljoen werd verkocht.

Geboorte van de Rolex Daytona

De Rolex Daytona werd al snel het symbool van snelheid en precisie op en naast het racecircuit. Bekende coureurs, filmsterren en zakenmannen omarmden het horloge. De Daytona werd de ultieme metgezel voor rijke avonturiers en motorsportliefhebbers over de hele wereld.

Het was de legendarische acteur Paul Newman die de Daytona onbewust tot een fenomeen maakte. Nadat hij zijn eigen Rolex Daytona had ontvangen, werd zijn liefde voor het horloge een publiek geheim. Zijn horloge, met een bijzonder wijzerplaatontwerp dat later bekend zou worden als de “Paul Newman-wijzerplaat”, werd een van de meest gewilde en waardevolle Rolex-modellen aller tijden.

Met de jaren groeide de reputatie van de Rolex Daytona alleen maar verder. Het horloge werd synoniem met tijdloze elegantie, technische excellentie en ongeëvenaarde prestaties.