King Charles III heeft altijd een beetje bekend gestaan als de onafhankelijke koninklijke. Hij verscheen niet bijster veel in het openbaar en kwam altijd over als een opvliegend type. Hij is geobsedeerd door klimaatverandering en houdt hij zich graag bezig met alternatieve geneeskunde. De zoon van de onlangs overleden Queen Elizabeth II is als het gaat om zijn collectie van horloges echter wel zeer koninklijk. Dit zijn de meest royale stukken uit zijn verzameling.

Parmigiani Fleurier Toric Chronograph

Deze Parmigiani Fleurier is zonder twijfel Charles’ favoriete horloge. Hij draagt deze meer dan menig ander uurwerk. De Toric Chronograph werd gefabriceerd in 2005 en is met zijn uitgesproken, klassieke elegantie één van de favoriete merken onder de welgestelden. Het is dan ook niet gek dat de kersverse koning het meest met dit horloge wordt gesignaleerd. De waarde van deze 18-karaats Parmigiani Fleurier ligt rond de € 50.000.

Cartier Santos

Cartier Santos King Charles

De Britse koninklijke familie staat er om bekend dat ze fervente liefhebbers van Cartier-horloges zijn. Zo heeft King Charles III ook een exclusief model van het Zwitserse merk, en wel een Cartier Santos.

De Santos van de koning komt uit de jaren ’80 en is gemaakt van two-tone staal en geel goud. Het uurwerk is gemonteerd op een gele band. In tegenstelling tot andere horloges uit dat tijdperk is de Santos van King Charles III een automatisch model. De waarde van deze Cartier ligt rond de € 30.000.

Jaeger-LeCoultre Reverso

De Engelse koning is ook trotse bezitter van deze Jaeger-LeCoultre Reverso. Ook dit uurwerk is gemonteerd op de typische leren band, evenals de vorige horloges. Het horloge is eigenlijk ontworpen voor de mannelijke polo-speler. De draaiende horlogekast was bedoeld om het glas en de wijzerplaat te behoeden voor schade door het stoten en krassen. De Romeinse cijfers zijn uniek voor een Reverso. Net als Cartier zijn de Britse royals ook fan van Jaeger. Deze Reverso van Charles heeft hem zo’n € 3.500 gekost.

Breguet ‘H.R.H The Prince Of Wales’

Het meest unieke uurwerk in Charles’ zijn collectie is zonder twijfel deze Breguet. Dit was een geschenk aan de koninklijke familie ter ere van Charles’ 60e verjaardag in 2008. In het horloge zijn de drie struisvogelveren gegraveerd, zijn toenmalige zegel als Prins van Wales.

Het horloge is van het Franse merk Breguet met een asymmetrische lay-out, gangreserveweergave, kalenderwijzer en drie verschillende soorten artistieke techniek voor verfraaiing van de wijzerplaat. Ook deze Breguet is gemaakt van 18-karaats goud.

Patek Philippe Calatrava Date

Van de jaren ’70 tot de jaren ’90 was dit Charles’ favoriete horloge. Het referentienummer ‘3445’, dat dit horloge draagt wordt vaak verward met de ‘2551’, het nummer van de Disco-Volante. Maar dit is dus niet zo. Het exemplaar van King Charles III heeft een datumvenster, iets wat de Disco Volante niet heeft. Enfin, deze Calatrava Date heeft een geschatte waarde van zo’n € 10.000.

Hamilton ‘Fab Four’ 6BB Chronograph

Hamilton 1970 pre-owned

Last, but not least, de Hamilton ‘Fab Four’ 6BB Chronograph. Waarschijnlijk is dit Charles’ meest bescheiden horloges. Hij kreeg hem in de jaren ’70 tijdens zijn korte dienstverband bij de Royal Air Force.

Het horloge is vooral erg praktisch.  Hij is gemaakt van roestvrij staal en is gemonteerd op een NAVO-band. Het staat ver af van de luxe modellen die Charles in zijn bezit heeft, maar ook deze draagt hij met trots.