Nog een paar nachten slapen en dan mogen we 2017 met z’n allen uitzwaaien. Alweer een jaar voorbij gevlogen en een nieuw jaar dat z’n opwachting maakt. Natuurlijk gaan we knallend het nieuwe jaar in en hoe kan dat beter dan met een goede fles bubbels? Wij zochten uit welke champagne het beste ontkurkt kan worden om middernacht. FINE Champagne Magazine en Tastingbook.com hebben een top 10 gemaakt van 2017’s beste champagnes en wij hebben daar weer een selectie van gemaakt.

5. Armand de Brignac Brut Blanc de Blancs – €549

Als eerste een van ’s werelds bekendste champagnehuizen: Armand de Brignac. Bekend vanwege hun ‘Ace of Spades’ reeks die veelvuldig langskomt aan de Côte d’Azur en op het eiland der lusten, Ibiza. Of dat enkel is vanwege de opvallende fles, of ook vanwege de verfijnde smaak wat champagne betreft, dat weten we niet. Het feit is wel dat deze champagne in de bovenste regionen bivakkeert wat kwaliteit betreft. Deze champagne wordt geperst uit een selectie witte Chardonnay uit de beroemde Grand Cru dorpen.

onze selectie beste champagnes voor nieuwjaar Pure Luxe

Volgens kenners een 100% Chardonnay met een licht, helder boeket van jong fruit en accenten van bloemen. De Armand de Brignac Blanc de Blancs wordt heel sporadisch gebotteld. Slechts 5% van de totale productie van dit champagnehuis bestaat uit Blanc de Blancs. Op z’n zachts gezegd dus een zeer zeldzame champagne, maar een perfecte fles voor een knallende start van 2018.

4. Deutz Cuvée William Deutz 2006 – €71,91

Deze tweede Cuvée is volgens FINE Champagne Magazine en Tastingbook.com een van de beste champagnes van dit jaar. Sterker nog, het is de nummer zes op een zeer prestigieuze lijst. We mogen stellen dat het dus niet bijzonder prijzig hoeft te zijn om kwaliteit voort te brengen. Met smaken die hinten naar marsepein en abrikoos is het een zeer frisse champagne.

onze selectie beste champagnes voor nieuwjaar Pure Luxe

3. Louis Roederer Cristal 2009 – €189,95

Cristal is de bekendste champagne van Louis Roederer en is al onder ons sinds 1876. Deze champagne werd gemaakt om te voldoen aan de hoge eisen van Tsaar Alexander II te voldoen. De samenstelling van deze champagne bestaat voor ongeveer 40% uit Chardonnay en voor 60% uit Pinot Noir. De Cristal heeft 6 jaar in de kelder van Louis Roederer gelegen om op smaak te komen.

onze selectie beste champagnes voor nieuwjaar Pure Luxe

2. Peiper-Heidsieck Rare 2002 – €130,95

Deze cuvée is gemaakt voor ongeveer 70% uit Chardonnay, afkomstig uit Montagne de Reims. De overige 30% bestaat uit Pinot Noir, afkomstig uit dezelfde regio. Het is een champagne die gekenmerkt wordt door een volle fruitige smaak. Deze speciale creatie wordt gemaakt van 17 cru’s die ruim zeven jaar hebben gerijpt in de kelders van Peiper-Heidsieck.

onze selectie beste champagnes voor nieuwjaar Pure Luxe

1. Moët & Chandon MCIII NV – €399

We sluiten af met de nummer 1 van 2017. Een speciale bubbel van Moët & Chandon. Het champagnehuis kent wereldwijde roem vanwege de uitmuntende champagnes en brengt met deze Moët & Chandon MCIII NV een absolute topper ten tonele. De champagne is het eindproduct van een combinatie van wijnen die op maar liefst drie verschillende manieren zijn gerijpt. Zo is er gebruik gemaakt van metaal, hout en glas om de wijnen in te rijpen. Hierdoor ontstaat er een zeer extravagante champagne.

onze selectie beste champagnes voor nieuwjaar Pure Luxe

Deze Moët & Chandon is volgens de kenners bij FINE Champagne Magazine en Tastingbook.com de onbetwiste nummer 1 van 2017. Een titel die op z’n minst prestigieus te noemen is, zeker gezien de concurrentie die men achter zich moet laten om op deze plek te eindigen. Het is een selectie van de beste champagnes ter wereld en beslist geen richtlijn. Toch mag je er vanuit gaan dat het hier champagnes betreft die stuk voor stuk de hoogste kwaliteit waarborgen en de rijkste smaken vervullen.