Dat je goed geld moet neerleggen voor een bovengemiddeld lekker stukje vlees, dat is oud nieuws. Althans, men wil ook nog wel eens een frikandelletje eten en daar intens hard van genieten, maar dat scharen we niet onder noemer ‘vlees’. Wat wel écht vlees is en volgens liefhebbers een van de betere vleessoorten die er te krijgen zijn, is Wagyu Beef. Het Wagyu-rund wordt gezien als een van de beste runderen voor een goede steak en naar het schijnt kost het enorm veel toewijding en geduld om de runderen te onderhouden – en zo het beste vlees te creëren. Wagyu-runderen staan erom bekend dat ze absoluut stress-vrij moeten leven, anders wordt het vlees van mindere kwaliteit. Het is niet heel vreemd dus dat deze sandwich die voor een groot deel bestaat uit vlees van ’t Wagyu-rund, zoveel geld moet kosten.

De Wagyu Kobe Steak Sandwich

Deze extreem dure sandwich is een creatie van Wagyumafia – toepasselijke naam. Het restaurant dat z’n oorsprong kent in Tokyo is gespecialiseerd in – je raadt het al – het bereiden van maaltijden met het beste Wagyu-vlees erin. De sandwich waar we over praten oogt vrij basaal. Van toeters en bellen is weinig sprake en ergens is dat wel goed. Een goed stuk vlees hoort namelijk zo onverstoord mogelijk op je tong te belanden – althans, zo denken wij erover.

Wat is het recept dat deze astronomische prijs tot stand doet komen?

De sandwich bestaat uit twee sneetjes Japans melkbrood met daartussen A5 Wagyu-vlees. Een simpel recept, een verbluffende smaak – naar het schijnt. Nu natuurlijk de grote hamvraag (of moeten we respectvol Wagyuvraag zeggen?), wat kost deze ‘spectaculaire’ sandwich? Nou, als klant van het restaurant – dat overigens ook een vestiging in New York gaat openen – betaal je zo’n $180 voor deze sandwich. Die prijs is niet mals, maar het vlees is dat wel. Het is kiezen of delen natuurlijk. Hoe komt het nou eigenlijk dat deze prijs zo astronomisch hoog is?

wagyu sandwich wagyumafia beef rund vlees Pure Luxe

Foto via: Wagyumafia

Het begint allemaal met het feit dat een rund van ongeveer 600 kilo de basis moet leveren voor een Kobe chateaubriand. Het gaat dus niet om zomaar een stuk vlees, maar een van de meest zeldzame stukken vlees die een rund kan leveren. Om een beeld te vormen: wanneer een rund 600 kilogram weegt, kan er slechts 0,5 kilogram aan chateaubriand van af gehaald worden. Dat minimale stukje vlees tussen jouw sneetjes brood is dus op z’n zachts gezegd aardig zeldzaam te noemen.

Wanneer dit stuk vlees klaar is, wordt het gepaneerd en tussen twee sneetjes Japans melkbrood gelegd. Deze sneetjes brood zijn voorafgaand ingesmeerd met een mix van sojasaus en azijn. Klap het geheel dicht en voila, de duurste sandwich ter wereld is een feit. Vooralsnog is deze sandwich enkel te krijgen in het Wagyumafia restaurant in Tokyo. Je moet dus wel even vliegen voor dit spectaculaire ‘broodje’. Voor niets gaat de zon op natuurlijk.

Bron: Robbreport