Whisky is één van ’s werelds meest prestigieuze dranken. In het land van oorsprong – Schotland – wordt de drank al jarenlang volgens traditioneel recept gedistilleerd. Dit maakt dat de meest zeldzame, spectaculaire whisky’s een Schotse herkomst kennen. Gordon & Macphail is een distilleerder die al sinds 1895 volgens authentiek recept de meest smaakvolle whisky’s weet te produceren. Iedere whisky van dit merk heeft een speciale samenstelling en staat onder kenners te boek als de absolute top. Nu, enkele tientallen jaren later brengt Gordon & Macphail een whisky op de markt die wordt omschreven als een van ’s werelds meest zeldzame whisky’s binnen ’t hedendaags aanbod.

Gordon & Macphail Private Collection Glenlivet 1943

De whisky waar we ’t hier over hebben werd ten tijden van de Tweede Wereldoorlog naar Schotland gebracht. In de 70 jaren die daarop volgde liet men het vat rusten en rijpen. Ongeveer vijf jaar geleden – in 2013 – werd het vat gebruikt om de whisky te bottelen. Wat ontstond was de 1943 Glenlivet uit de Private Collection van Gordon & Macphail. De whisky is mag zich scharen onder een genootschap van ’s werelds oudste, meest exclusieve Single Malt whisky’s ooit.

schotse whisky gordon & macphail private collection glenlivet 1943 Pure Luxe 2

Er zijn slechts 40 decanters gebotteld en dit maakt dat de whisky niet alleen zeer zeldzaam is, maar ook nog eens zeer prijzig. Voor zo’n $40.000 krijg je een fles van deze prestigieuze whisky, geheel in luxueuze doos. De kenners bestempelen de whisky als een van de meest aromatische en lekkerste whisky’s ooit – een statement dat aardig veelbelovend is. De whisky zelf bevat tonen van melk, karamel, koffie, chocolade en verbrande sinaasappel. Wij zouden hier absoluut wel raad mee weten.