Een sigaar roken, voor velen van ons een ultieme vorm van ontspanning. In je luie zetel, bij voorkeur met een goed muziekje op de achtergrond. Het is een bezigheid die zorgt voor rust en je de kans geeft om je gedachten de vrije loop te laten. De liefhebber van sigaren heeft vaak een uitgesproken voorkeur en een vaste favoriet. Sigaren zijn er in vele verschillende vormen, maten en smaken. Toch wordt ook hier onderscheid gemaakt tussen ’troep’ en echt vakwerk. Kijk met ons mee terwijl we een vijftal van de duurste sigaren ter wereld benoemen.

Louixs Sigaar – €41 per stuk

Deze sigaar heeft een adelijke insteek. De Goldwin Metropolitan Company heeft de sigaren met een zeer koninklijke insteek gefabriceerd. Deze relatief goedkope sigaar wordt gefabriceerd in Nicaragua en is met een dikte van ‘60 ring gauge’ bovengemiddeld fors te noemen. De lengte meet zo’n 15 centimeter, dus al met al ben je wel even bezig met deze kameraad. Het is een kwalitatief hoogwaardige sigaar, met op de band een afbeelding van Koning Louis XIV. In vergelijking met de rest van dit lijstje is het overigens een ‘koopje’ te noemen.

Gurkha His Majesty’s Reserve – €615 per stuk en €12.300 per doos

We hebben een klein sprongetje gemaakt wat betreft kosten, maar daar komt ook een hogere exclusiviteit bij kijken. Deze Gurkha His Majesty’s Reserve sigaren worden namelijk maar per 100 stuks gemaakt. Op jaarbasis praten we dan. Deze sigaar kent een officiële wachtlijst waar men ieder moment van het jaar rustig aan mag sluiten achteraan in de rij. Geloof het of niet, sommige personen wachten al jaren op de kans om een sigaar als deze te roken. Een van de redenen waarom de sigaar én zeldzaam én duur is, ligt bij het feit dat er gebruik wordt gemaakt van zogenaamde Connecticut Madura bladeren. Deze liggen 15 jaar te rijpen alvorens ze worden gebruikt. Om nog maar te zwijgen over ’t feit dat de ‘filler’ wordt getrokken in Louis XIII de Rémy Martin Cognac – cognac met een prijskaartje van €2.500.

Cohiba Behike – €14.700 per doos

Cohiba is één van ’s werelds bekendste sigarenmerken. Het merk uit Cuba staat bekend om z’n kwalitatief hoogwaardige ondergrens. Logischerwijs zijn mensen dus zeer te spreken over de sigaren. Deze specifieke sigaar is verhoudingsgewijs maar heel mondjesmaat geproduceerd. In z’n totaliteit zijn er 100 doosjes met daarin 40 sigaren geproduceerd. Slechts 4.000 van deze spectaculaire sigaren zijn dus in omloop. Mede hierdoor is de vraag – en dus ook de prijs – enorm gestegen.

King of Denmark – €4.700 per stuk

Waar de naam van deze extreem dure sigaar vandaan komt, dat is ons een raadsel. Wat bijdraagt aan het exorbitant hoge bedrag van de sigaar is het feit dat je de sigaar op de meest onnodige, overdadige wijze kunt ‘customizen’. Het begint al bij ’t feit dat de sigaren met gouden folie worden omhuld, daarnaast worden ze ook nog versiert met Swarovski kristallen én kun je je persoonlijke naam op ’t bandje laten zetten. Stel je raakt je sigaar kwijt, dan weet iedereen in ieder geval van wie het gevonden voorwerp is.

Gran Habano No. 5 “El Gigante” – €150.000

Waarom deze sigaar zo duur is wordt aardig duidelijk bij het zien van het exemplaar. Deze sigaar meet namelijk 5 meter in lengte en heeft een ring gauge van 1920. Ja, dit is echt geen geintje, het is daarmee meteen ’s werelds grootste sigaar ooit. Voor de totale creatie is ruim 725 kilo aan tabak gebruikt. Die sigaar is zo gigantisch groot dat 40 mensen het ding gelijktijdig zouden kunnen roken. Toch is het nooit de intentie geweest om de sigaar te maken om ook daadwerkelijk opgerookt te worden. Het was vooral een item voor tentoonstellingen en beurzen. Totdat er een toegewijde verzamelaar besloot het unieke exemplaar te kopen voor €150.000.

Een momentje van ontspanning mag wat kosten

Het zijn niet de meest goedkope sigaren die de wereld te bieden heeft, maar toch. Er valt wat voor te zeggen wanneer je bankrekening er niets (of vrijwel niets) van voelt en jij graag een sigaartje rookt – gepaard met bijvoorbeeld een goed glas Hennesy cognac. In de zomerse zon, met een lekker muziekje op de achtergrond, wij zien het al helemaal voor ons. Overigens mag je de drank zelf kiezen, wij geven enkel de voorbeelden. Scheelt dat even.