Huizen behoren absoluut tot de meest gekoesterde bezittingen van de mens. Zonder een degelijk onderdak is het hedendaagse leven ook nauwelijks vol te houden. Soms gaat het verder dan alleen onderdak en heeft het ook te maken met de sociale status van de inwoners. En in onze moderne en overdreven competitieve wereld is die status voor sommigen van levensbelang.

3 grootste woningen wereldwijd

Terwijl voor de meeste mensen een huis van ingetogen omvang meer dan genoeg is, zijn het voor sommigen alleen maar gigantische opzichtige herenhuizen die aan hun grenzeloze verwachtingen voldoen. En je kunt er zeker van zijn dat die verwachtingen meer geld opleveren dan ze kunnen tellen. Maar, dat betekent niet dat de huizen waar we het over hebben per definitie charmant zijn, toch zijn ze dat beslist wel.

3. Biltmore Estate – Asheville, North Carolina

Het Biltmore Estate in Asheville, North Carolina, wordt beschouwd als het grootste woonhuis in de Verenigde Staten. Geen wonder met zijn prachtige omgeving van 17.926 vierkante meter. De architectuur, voltooid in 1895, maakt de schoonheid van het bergachtige landschap in het gebied compleet.

In tegenstelling tot de meeste andere particuliere herenhuizen ter wereld, heeft het Biltmore Estate een twist. In 1930 was het open voor het publiek en bood het accommodatie in het Village Hotel of de viersterren herberg van het pand, plus kwalitatieve gerechten en hun eigen wijn. Het hoofdgebouw van Biltmore Estate is eigendom van Cornelius Vanderbilt en heeft een kasteelachtige charme en niet minder dan 250 kamers. Tel daar 43 badkamers, 65 open haarden, een bowlingbaan, een bibliotheek met 23.000 boeken en een enorm binnenzwembad bij op.

2. Antilia – Mumbai, India

Ondanks z’n tweede plaats, is dit wellicht het meest bekende pand van de de drie. Terwijl de meeste rijken voor zichzelf grote herenhuizen bouwen, besloot een kapitalist in India voor zichzelf een persoonlijke wolkenkrabber te bouwen. De Indiase farmaceutische magnaat Mukesh Ambani is de eigenaar van Antilla, een 27 verdiepingen tellend gebouw in het hart van Mumbai, India.

Met een totale oppervlakte van 4.532 m² is het momenteel de op één na grootste privé-woning ter wereld en heeft de bouw van meer dan $1 miljard gekost. Maar dat was waarschijnlijk niet te veel voor eigenaar Mukesh Ambani, die tenslotte de rijkste man van India is, met een nettowaarde van meer dan $74,3 miljard, volgens Bloomberg.

Het gebouw heeft een unieke architectuur, waarbij elke verdieping anders is ontworpen en met verschillende materialen. Het hele gebouw is gebouwd met Vastu Shastra (traditioneel Indiaas systeem van architectuur) als centrale filosofie in gedachten, wat een traditionele hindoeïstische kunst is om huizen te bouwen. Elke verdieping heeft zijn eigen doel, van autogarages tot spa’s, sportscholen en binnenzwembaden en zelfs een helikopterplatform bovenop.

1. Istana Nurul Iman Palace – Brunei

Wat zou het grootste huis ter wereld kunnen zijn als het geen enorm luxueus paleis was? De officiële residentie van de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, Istana Nurul Iman Palace is verreweg het grootste huis ter wereld met z’n bizarre 200,000 m2.

Met maar liefst 1.788 kamers en 257 badkamers, een garage voor 110 auto’s, paardenstallen, feestzaal, zwembaden en zelfs een moskee die 1.500 mensen kan herbergen, zal het paleis zeker indruk maken op veel mensen. Het werd het Palace of Faith Light getiteld en werd in 1984 ontworpen door Leandro V. Locsin en gebouwd door de Filippijnse Ayala International. De kosten van het kolossale pand lopen op tot maar liefst $ 1,4 miljard.