Een vastgoedmakelaar uit het Belgische Wallonië heeft een kasteel voor € 1,5 miljoen te koop gezet. En dat doet hij op een wel heel bijzondere manier: hij organiseert namelijk een loterij, waarbij een lot slechts € 10 kost.

Met een lot van € 10 kunt u eigenaar van een kasteel worden

Kasteel ‘Le Richmond’ staat in Godinne, in de Belgische deelstaat Wallonië. Het kasteel staat op een prachtige locatie aan de oevers van de Maas, en u kunt er nu eigenaar van worden, op een wel heel bijzondere en bovenal ongebruikelijke manier. Vastgoedmakelaar Valere Duchenne, tevens huidig eigenaar van het kasteel, organiseert samen met zijn vrouw een loterij. Een lot daarvoor kost slechts € 10, dus samenvattend kunt u voor een tientje eigenaar worden van een heus kasteel. Het kasteel werd in 1710 gebouwd en beschikt over 900 m² aan bewoonbaar oppervlak, met 67 are aan grond eromheen, en u kunt het nu met een goedkoop lot winnen.

Wie geïnteresseerd is, kan een lot kopen voor € 10. Daarna dienen er twee vragen te worden beantwoord, waarbij het achterliggende doel is om een schatting te geven van de werkelijke waarde van de gehele kavel. Degene die het dichtstbij komt, tot op een honderdste nauwkeurig, wint de wedstrijd en mag zich kronen tot kasteelheer- of vrouw. Een expert zal die knoop overigens doorhakken, want Duchenne heeft geen idee wat de werkelijke waarde van het perceel is.

Al 35 jaar makelaar

Duchenne vertelt ten overstaan van De Telegraaf dat hij al 35 jaar makelaar is, en al 27 jaar eigenaar van het gebouw. “Het was zo’n 15 jaar ons familiehuis, en ik had al heel lang het idee om dit te doen. Het heeft me bijna een jaar gekost om dit project in gang te zetten.”

Het is een bijzondere verkooptactiek, maar een achterliggende reden is er wel degelijk, zo gaat de makelaar verder: “Het is waar dat het niet altijd makkelijk is om dit soort panden te verkopen. We moeten internationaal werken, met Fransen, Engelsen en soms Nederlanders. De markt is heel specifiek, het kan jaren duren om een koper te vinden.” Hij hoopt door deze manier dus maximale interesse op te wekken en zodoende genoeg loten te verkopen, om het project niet verliesmakend te laten zijn.