Voorheen bekend als project Opus, vaart het 142 meter lange pronkstuk van Lürssen nu onder de naam ‘NORD’. Het jacht met zes dekken is in juli voor het eerst te water gegaan nabij de werf van Lürssen. Nord werd technisch gelanceerd in januari 2019.

Lürssen NORD

Het superjacht werd voor het eerst geïntroduceerd in 2015 op het Moran Yacht & Ship evenement. De Italiaanse studio Nuvoari Lenard nam het design voor hun rekening. Helaas is het interieur beeldmateriaal schaars, dus of ze een goede taak hebben verricht is nog maar de vraag, maar wanneer er zoveel kosten mee gemoeid zijn zal dat wel gebakken zitten.

NORD

Er is genoeg accommodatie aanwezig om 36 gasten te huisvesten. In een verklaring zei de studio eerder dat Nord “efficiënte cruisecapaciteiten over lange afstanden zal hebben voor onafhankelijke wereldwijde verkenning.”De romp is gemaakt van staal terwijl de bovenbouw is gemaakt van aluminium met teakhouten dekken. Ze wordt momenteel gemarkeerd in Duitsland.

Helipad

Op het brugdek-niveau springt het helicoper-landingsplatform meteen in het oog. Dit staaltje vakwerk bevat neerklapbare zijplatforms beschutting aan de helikopter van het jacht die kan worden opgeborgen in een intrekbare hangar die netjes naar beneden schuift.

Een groot sport- en duikcentrum op het benedendek, extra groot zwembad op het hoofddek en een vloot van op maat gemaakte tenders zijn slechts enkele van de andere kenmerken aan boord van dit imponerende schip.

De eigenaar van deze kolossale sloep is Russische zakenman Alexey Mordashov. In Bloombergs Millionares Index neemt hij positie #74 voor z’n rekening met een vermogen van €22.4 miljard.  Mordashov is de grootste aandeelhouder van Severstal, de op drie na grootste staalproducent van Rusland. Hij bezit ook belangen in goudproducent Nordgold, fabrikant van Power Machines en TUI. Hij heeft investeringen in National Media Group, Bank Rossiya en telecomoperator Rostelecom.

Russen en jachten

Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 wist een aantal Russen enorme fortuinen te vergaren, waardoor ze tot de rijkste mannen ter wereld behoorden. Volgens Forbes heeft Rusland momenteel 91 miljardairs, ondanks de huidige economische crisis in het land. In de afgelopen twee decennia hebben deze oligarchen een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de jachtindustrie en hebben ze een nieuwe maatstaaf gesteld voor wat als een megajacht kan worden beschouwd.