Britse iconische automerken zijn niet vies van special editions. Dus wanneer er een verjaardag is, deinzen ze niet terug om van de gelegenheid gebruik te maken. De Q aanpassingsafdeling van Aston Martin heeft zich ingezet om een speciale Vantage Roadster te creëren, die zal dienen als eerbetoon aan de A3. Dit is het oudste, nog bestaande Aston Martin. Q beperkte de oplage tot slechts drie stuks. Hiermee vieren ze tegelijkertijd ook de honderdste verjaardag van chassis nr.3.

100 jarige verjaardag van de A3

Het is de derde van vijf prototypes die werden gebouwd voordat de serieproductie begon. Deze wagen werd intensief gebruikt door mede-oprichter van het bedrijf Lionel Martin. Honderd jaar na de bouw is de A3 “de trots van de Aston Martin Heritage Trust’s (AMHT)-collectie”, die het dankzij een genereuze schenking op een veiling heeft verworven in 2002. Na de overname door de Trust-collectie werd de ‘A3’ door Ecurie Bertelli, de vooroorlogse specialist, hersteld om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke fabrieksspecificaties te komen.

Aston-Martin-1

De zeldzame Vantage Roadster A3 bevat een zwarte grille met een aluminium rand en aan de voorkant zwart, vierkant gaas. Aan de zijkanten van de aluminium motorkap bevinden zich leren riemen in de stijl van waarmee de motorkap op de auto uit 1921 wordt vastgemaakt. Het voertuig staat op 20 inch lichtgewicht wielen die zijn afgewerkt in glazend zwarte. Daarachter zijn bronskleurige (haast gouden) remklauwen te zien.

Derde prototype van Aston Martin

De versie van het Aston Martin embleem uit 1921 is geborduurd op de achterklep. Een Chestnut Tan lederen accent bevindt zich op de middenconsole (waarop een historisch Aston Martin-logo in reliëf is aangebracht) en de lederen stoelen komen in de kleur Obsidian Black. De wijzerplaten op de middenconsole zijn van gegoten messing om het interieur een retro feel te geven.

A3

Indertijd had de 1,5 liter viercilinder een zijklepmotor die slechts 11 pk leverde. Ondanks deze, volgens de huidige standaard, erbarmelijk lage krachtbron, was het sterk genoeg om in 1923 een snelheid van 136 kilometer per uur te bereiken en sleepte daarmee meerdere snelheidsrecords mee in de wacht.

Debuut van de Vantage Roadster A3 Edition

De Vantage Roadster A3 wordt later deze maand op 26 juni voor het eerst aan het publiek getoond tijdens een evenement ter gelegenheid van het eeuwfeest van de A3, georganiseerd door de Aston Martin Heritage Trust’s-collectie (AMHT): Aston Martin Owners’ Club-bijeenkomst in de Dallas Burston Polo Club, Southam. De authentieke A3 zal ook aanwezig zijn, naast tal van andere vooroorlogse Aston Martins. Lees meer over deze editie op hun site.