Eens in de zoveel tijd wordt er iets gecreëerd  dat echt alles verandert. Black Pearl van Oceanco, was zo’n project. Het werd in 2018 te water gelegd in Alblasserdam en was indertijd de grootste in zijn soort. De 106,7 meter lange jacht, ontworpen door Dykstra Naval Architects, heeft voor zovelen het voortouw genomen.

Black Pearl door scheepswerf Oceanco

Dit visionaire ontwerp, dat zich anno 2021 alsnog het op een na grootste zeiljacht ter wereld mag noemen, wordt alleen overtroffen door de 109,5 meter lange Sea Cloud. Met haar drie carbon masten van 70 meter met een zeiloppervlak van 2.900 vierkante meter zal je d’r onmogelijk over het hoofd zien.

Dynarig-systeem

Black Pearl maakt gebruik van het ‘Dynarig-systeem’, ontwikkeld door de Nederlandse marine-architect Dykstra , maakt gebruik van vrijstaande masten met zwaaiende ra-armen waaruit zeilpanelen met een druk op de knop kunnen worden ontrold. Dit moderne systeem, dat enigszins lijkt op het vierkante tuig van vroeger, stelt één bemanningslid in staat om het volledige zeil in minder dan zeven minuten uit te zetten.

Op de onderstaande foto ligt de Black Pearl naast het Sailing Yacht A van € 422 miljoen 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S/Y Black Pearl (@syblackpearl)

Onder zeil draaien de propellers van de boot achteruit en genereren tot 480 kW vermogen voor gebruik en opslag aan boord. Hierdoor kan het eco-zeiljacht gedurende langere tijd geruisloos varen. Maar met een volle wind in de rug zou de Black Pearl de Atlantische Oceaan moeten kunnen oversteken zonder ook maar één druppel fossiele brandstof te verbranden.

Blijvende inspiratie voor de volgende generatie zeiljachten

Het jacht is in eigendom van de Russische Oleg Burlakov, een prominente Russische ondernemer en leider in de sector industriële goederen. Hij overleed dit jaar augustus. Oleg wordt geroemd om zijn rol bij het vormgeven van het ontwerp en de specificaties van de Black Pearl en voor het vrijmaken van de weg voor jachten waarbij gedacht werd aan duurzaamheid en een verminderde ecologische voetafdruk. De Black Pearl is nog altijd een blijvende inspiratie voor de volgende generatie zeiljachten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S/Y Black Pearl (@syblackpearl)

Oceanco projectmanager Hans Boerakker zei: “Black Pearl weerspiegelt volledig de droom en visie van de eigenaar. We hadden het geluk om de bouwers van zijn droom te zijn.” Black Pearl won de felbegeerde prijs voor Best Naval Architecture for Sailing Yachts tijdens de Boat International Design & Innovation Awards 2019.

Black Pearl

“We leven in een wereld van eindige hulpbronnen, maar het lijkt erop dat we een cultuur hebben gecreëerd die afhankelijk is van het consumeren van die hulpbronnen, en een cultuur die weinig geeft om de natuurlijke wereld waarin we allemaal moeten leven”, vertelde Burlakov in het jaar van de levering aan BOAT International.”Black Pearl is in veel opzichten mijn poging om de wereld te laten zien dat we die hulpbronnen niet hoeven te blijven consumeren, dat we de impact die we hebben op onze natuurlijke wereld kunnen veranderen en verbeteren.”

Interieur van de Black Pearl is en blijft een geheim

Details van het interieur zijn nooit met het publiek gedeeld. Wat echter wel bekend is, is dat Nuvolari Lenard met Villate Design heeft samengewerkt om de ​​visie van de Russische eigenaar te realiseren.

Black-Pearl

Volgens Ken Freivokh, die meehielp aan het ontwerp, bevat het een ‘redelijk Russische stijl’ en zijn diverse onderdelen gedrenkt in goud. Naar verluidt het het verder een wijnkelder met 4.000 flessen en een proeflokaal, een glazen lift, hot tubs en een spa, een strandclub en een gecombineerde bioscoopzaal op het bovendek.

Een grote tendergarage onder het voordek herbergt twee custom tenders en daarboven kunnen kan een ​​touch-and-go helikopterplatform tevoorschijn komen.