Zondagavond vond weer het jaarlijkse Golden Vines Awards-gala plaats, een gala waar onder andere de prijs voor beste wijn wordt uitgereikt. De 2022-editie vond plaats in het Italiaanse Florence. Enkele sterren, liefhebbers, deskundigen én de beste wijnmakers verzamelden zich in de Toscaanse plaats om zich te vergrijpen aan de beste wijnen en champagne.

Golden Vines Awards 2022

Het evenement vond plaats van 15 tot 17 oktober in het Palazzo Vecchio Salone de Cinquecento, het 15e-eeuwse stadhuis van Florence. Het was een werkelijk prachtige entourage, die helemaal past in het imago van de meest luxe wijnen en champagnes.

Het gehele weekend waren verschillende proeverijen, gastacts en excursies. Zo verzorgden Michelin-sterrenchefs Davide Oldani en Matteo Lorenzini een aantal verrukkelijke culinaire hoogstandjes. Bijpassende wijnen die te zien waren, waren een Champagne Krug, Emidio Pepe Vermentino, Solaia, Taylor’s Port en The Macallan.

Verder waren er nog een gastoptredens van zangeres Celeste en kunstenaar Sekou Sylla, en werd de het gala afgetopt met een waanzinnige vijfgangenproeverij, mogelijk gemaakt door Michelin-sterrenchef Massimo Bottura. Bij zijn proeverij hoorden uiteraard ook nog een aantal top-wijnen en champagnes, zoals twee keer een Dom Pérignon, Trimbach Clos Saint Hune, Château Ceval Blanc, Château d’Yquem en Richard Hennesey Cognac.

De winnaars van 2022

Verschillende dranken vielen in de prijzen. De onderscheidingen, bedoeld voor de makers van de beste wijn en sterke drank, kwamen onder andere terecht bij de Ridge Vineyards, Penfolds, Louis Roederer champagne, István Szepsy en Domaine de la Romanée Conti.

De winnaars ontvingen een nieuw in gebruik genomen trofee in de vorm van een gigantische gepofte champagnekurk, gemaakt door kurkfabrikant Amorim Cork en de Ethiopisch-Italiaanse kunstenaar RED. Elke award werd geleverd in een speciaal ontworpen en geproduceerde koffer van Gucci, dat overigens één van de sponsoren van dit jaar was.

$ 1,1 miljoen dollar opgehaald

In de loop van het evenement werd er mede door de grote sponsoren Gucci, Vista Jet en LVMH, veilingen en donaties zo’n $1,1 miljoen dollar opgehaald, wat geschonken gaat worden aan het goede doel.

Het geld zal terechtkomen bij de Gérard Basset Foundation, een stichting die diversiteit en inclusie in de wijn-, sterke drank- en horecasector ondersteunt. Met het geld kunnen opleidings- en carrièremogelijkheden worden gerealiseerd voor potentiële jonge wijnmakers, sommeliers en andere professionals. Hierbij wordt de nadruk gelegd op mensen uit kansarme gezinnen.

De Golden Vines Awards zullen volgend jaar plaatsvinden in Parijs.