VVD-leider Mark Rutte is al meer dan 12 jaar de premier van Nederland en daarmee de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis. In het Verenigd Koninkrijk gaat het er echter stukken anders aan toe. Sterker nog: Rishi Sunak werd op 24 oktober verkozen als de derde premier in het VK in drie maanden tijd en de vijfde premier in zes jaar.

Rishi Suna is de rijkste premier in de geschiedenis van het VK

Voormalig minister van Financiën Rishi Sunak is de nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij en officieel aangesteld door koning Charles III als premier. Daarmee volgt hij automatisch Liz Truss op. Truss nam het stokje over van de omstreden Boris Johnson, maar besloot na 44 turbulente dagen al het veld te ruimen en zal de boeken ingaan als de kortst zittende premier van het land.

Maar wie is Rishi Susnak nou eigenlijk? De 42-jarige werd in Southampton geboren door ouders van Indiase afkomst. Hij is de eerste Britse premier die het hindoeïsme aanhangt, maar dat is niet het enige wat hem kenmerkt en onderscheid van zijn voorgangers. Het is eveneens de eerste premier van kleur én de rijkste premier in de geschiedenis van het VK met een geschat vermogen van £ 730 miljoen, omgerekend meer dan € 848 miljoen. Volgens The Times was Sunak al multimiljonair tegen de tijd dat hij halverwege de twintig was en bezit samen met zijn vrouw, Akshata Murty, vier statige huizen.

Afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford werkte hij als analist voor investeringsbank Goldman Sachs en omstreeks 2006 resideerde hij in de Verenigde Staten en was hij partner bij Children’s Investment Fund Management (TCI), een hedgefonds dat eigendom was van een bedrijf op de Kaaimaneilanden dat mede werd opgericht door de miljardair Christopher Hohn.

Tijdens zijn periode daar voerde het fonds campagne voor het opbreken van de ABN Amro. Dat leidde tot de overname van de bank door de Royal Bank of Scotland, een deal die het bedrijf met schulden opzadelde en bijna leidde tot de ineenstorting van de bank. Begin 2007 verwierf TCI een belang van 1% in de Nederlandse bank en scheef een brief aan het bestuur, waarin gesteld werd dat de bank aanzienlijk werd ondergewaardeerd en dat het daarom opgedeeld zou moeten worden. Het Amerikaanse hedgefonds Third Point poogde vorig jaar hetzelfde te doen bij Shell.

Steenrijke schoonfamilie

Echter heeft hij zijn nettovermogen niet helemaal alleen aan zichzelf te danken, want de Brit groeide op in een welvarende familie. Ook in zijn latere leven bleef hij hangen in deze kringen, want het meeste van zijn vermogen heeft hij vergaard dankzij zijn schoonvader Narayana Murthy, oprichter van IT-bedrijf InfoSys en een van de rijkste mannen in India met een geschat vermogen van ongeveer $ 4,5 miljard.

In 2014 besloot hij het roer om te gooien en de politiek in te gaan. Rishi Sunak steunde de ‘Brexit’ in het EU-referendum van 2016, waarin het Verenigd Koninkrijk zich scheidde van de Europese Unie. Rishi Sunak’s steun aan Boris Johnson leidde ertoe dat hij hem in februari 2020 aanstelde als minister van Financiën, als onderdeel van de herschikking van het kabinet van de heer Johnson. Maar toen Johnson’s tijd aan een einde kwam, besloot hij zelf een gooi te doen naar het premierschap.