Met op een legale wijze naar manieren zoeken om de financiële gesteldheid iets bij te stellen is natuurlijk helemaal niets mis. Maar een 66-jarige vrouw uit Hoofddorp maakte het wel erg bont. De desbetreffende dame, die haar inkomen middels de bijstand vergaarde, had op haar zolder in een stapel sokken liefst € 50.000 verstopt. Daar riskeert ze nu een (cel)straf voor. De rechter zal zich in het nieuwe jaar buigen over de kwestie.

Vrouw bewaart € 50.000 cash op zolder

De zaak speelde zich in november 2020 al af. Ze ontving al sinds 2004 een bijstandsuitkering van de gemeente Haarlemmermeer nadat ze vanwege de oorlog vanuit Irak met haar kinderen was gevlucht naar Nederland. De politie vond het geld na een tip achter een schot op haar kruipzolder, verpakt in een aantal sokken. Hoe de vrouw aan al dat geld kwam is tot op heden onduidelijk.

Afgelopen dinsdag eiste de officier van justitie één jaar celstraf voor zogeheten ‘bijstandsfraude’. De gemeente Haarlemmermeer eist wegens het voorval zo’n € 163.000 terug van de vrouw, vermoedelijk het gehele bedrag wat de vrouw vanaf 2004 tot 2020 kreeg. De rechter zal op 3 januari haar definitieve oordeel vellen, waarbij een taakstraf als veelgenoemde optie behoort.

Vrouw in de bijstand moet € 7000 terugbetalen na aannemen boodschappen

We zien vaker vergelijkbare zaken, maar zelden zo bont als bovengenoemde dame. Zo kwam vorig jaar in het nieuws dat een vrouw in de bijstand uit de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren een boete van € 7000 moest betalen nadat de gemeente er achter kwam dat de moeder van de vrouw wekelijks boodschappen voor haar deed. De verklaring luidde dat de vrouw hoge vaste lasten had, en dat haar moeder haar op deze manier een steuntje in de rug wilde geven.

De vrouw kreeg sinds eind 2015 een uitkering. De vrouw stapte naar de rechter, maar die ging maar deels mee in het verhaal. Uiteindelijk werd het boetebedrag verlaagd van € 7.000 naar € 2.835.