Midnight Rider. Dat is de naam van ’s werelds grootste én duurste caravan. De olietanker op wielen, uiteraard afkomstig uit de VS, zit boordevol luxe, weegt 23.000 kilogram, heeft 22 wielen, is 21,3 meter in lengte, 4,1 meter hoog en kan binnenkort van u zijn. Veilinghuis Barrett-Jackson gaat de megalomane caravan tijdens de Scottsdale-veiling van 2023 namelijk afhameren en richting de hoogste bieder brengen.

Guinness Book of World Record

In 2004 werd de caravan door het Guinness Book of World Records uitgeroepen tot ‘grootste en zwaarste aanhanger ter wereld’. Het enorme gewicht komt mede doordat in het interieur geen koolstofvezel of iets dergelijks is gebruikt, maar solide materialen zoals gepolijst messing en massief berkenhout. Het interieur met z’n 38,6 vierkante meter is groter dan de gemiddelde starterswoning in Nederland en is uitgerust met een enorme bar, meerdere tv-schermen verdeeld in drie lounges – elk met een geluidsinstallatie en flatscreen-tv.

Op 3 september 2004 kon de caravan eindelijk in gebruik genomen worden. Eindelijk, omdat het nogal wat jaren kostte om het project te voltooien. In een periode van zeven jaar waren vijf werklieden bezig om de caravan niet alleen operationeel te krijgen, maar ook tot in de puntjes af te werken. Er is voldoende ruimte aan boord om 40 gasten kwijt te kunnen en zij worden bediend door een vierkoppig bemanningsteam.

Drankjes bestellen via een telefoonsysteem

“In het trailergedeelte van deze limousine bevinden zich vier uitgaansgebieden: drie lounges en een grote bar. Er is de Pullman Lounge, de Observation Lounge, de Fifth Wheel Lounge en de Jake Brake Bar, elk met een geluidsinstallatie en flatscreen-tv. Een binnentelefoonsysteem stelt gasten van de drie lounges in staat om naar de bar te bellen en drankjes te bestellen die naar hen worden gebracht”, aldus Barrett-Jackson.

Met luxe als leidraad is het interieur gebaseerd op de voormalige Pullman-treinen en met name op het rijtuig van de voormalige Amerikaanse president Ulysses S. Grant. De tot Midnight Rider rijdt rond met een 1135 liter grote brandstoftank, waarmee u zonder tanken 3300 kilometer ver komt en de motor zorgt voor een maximale snelheid van  90 mijl per uur, omgerekend 144 km/u. Ofwel van “San Diego naar Chicago zonder te hoeven stoppen”.

Geschatte opbrengst

Tijdens de onthulling werd de caravan getaxeerd op een waarde van $ 2,5 miljoen, maar de huidige eigenaren zijn van mening dat de waarde door de jaren heen verviervoudigd is. Op 28 januari zullen we erachter komen of dit grootspraak is of dat ze het toch aan het rechte einde hebben, want dat zal de veiling plaatsvinden.