Hoewel de aanwezigheid van champagne op een evenement meestal voldoende is om aan te geven dat er een feest op komst is, is er nog een andere manier om het een tandje bij te zetten: de kunst van de sabrage.

Sabreren kun je leren

Sabrage, een techniek die vermoedelijk is uitgevonden door Napoleon tijdens de Franse Revolutie. Volgens de legende keerden Napoleon en zijn troepen zegevierend terug naar huis en begroetten de stedelingen hen met flessen champagne om hun waardering en dankbaarheid te tonen. Omdat ze te paard waren, was het te moeilijk om de teugels neer te leggen om de kurk te laten knappen, dus gebruikten ze hun sabels en voilà, de kunst van het sabreren was geboren! Een andere versie van het verhaal gaat over de beroemde weduwe (Veuve) Clicquot die de officieren van Napoleon mogelijk champagne gaf in ruil voor de bescherming van haar land in deze tijd van politieke onrust.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is sabreren niet echt het afhakken van de bovenkant van de champagnefles. In feite is er niet veel kracht nodig om deze techniek uit te voeren, waarbij in wezen gebruik wordt gemaakt van de druk die in de fles aanwezig is, gecombineerd met een snelle, ferme tik van de sabel op het zwakste punt van de fles, waar de naad samenkomt bij de nek. Hoewel er speciaal voor dit proces champagnesabels zijn gemaakt, zoals in onze Pure Luxe-webshop, is het geen must om er een te gebruiken om deze techniek uit te voeren. De achterkant van een koksmes werkt net zo goed, gebruik alleen het scherpe uiteinde van het mes omdat je het mes kunt beschadigen.

7 STAPPEN OM VEILIG en verantwoord een SABRAGE UIT TE VOEREN

1. Zorg ervoor dat de fles bubbels ERG koud is: als de fles minstens 24 uur niet in de koelkast heeft gestaan, wil je misschien nog eens nadenken over het gebruik ervan. Zonder een goed gekoelde fles loop je het risico dat de fles tijdens het proces ontploft en staat niets zo’n domper op een feestje als een verbrijzelde fles champagne.

2. Zoek de naad van de fles: de meeste groene champagneflessen (de beste om te gebruiken) hebben een naad die verticaal loopt van de hals naar de bodem van de fles waar de twee helften aan elkaar zijn verbonden. Je kunt het gemakkelijk vinden door met je vinger over de omtrek van de fles te gaan totdat je de rand vindt. Deze naad is de geleider die uw sabel langs de fles volgt en contact maakt met de hals precies waar deze de naad kruist.

3. Pas de draadkooi aan en verwijder papier/folie van de hals van de fles: om de landingsbaan voor uw sabel of mes vrij te maken, moet u de kooi, de draad die de kurk omringt, een inkeping omhoog zodat het mes van de sabel raakt de hals van de fles netjes. Draai gewoon de draad los, schuif de kooi één inkeping omhoog om de nek bloot te leggen en draai om hem weer rond de kurk te bevestigen. Wees echter heel voorzichtig, want als de draadkooi eenmaal is losgemaakt, staat de fles “levend” en kan de kurk er elk moment uit springen! Je kunt de kooi helemaal verwijderen, maar door de kooi erop te houden, is de kurk niet alleen gemakkelijker te vinden in een buitenomgeving, maar ook een mooiere presentatie. Verwijder op dit punt ook alle folie of papier rond de nek, zodat je sabel een vrij pad heeft om te volgen.

4. Houd de fles goed vast: er zijn twee manieren om je fles bubbels vast te houden voor het uitvoeren van sabrage: ofwel met je duim in de “punt” (de inkeping in de bodem van de fles) en je vingers ondersteunen de fles van onderaf, of door simpelweg de fles rond de basis vastpakken. Experimenteer met elk en ga met wat je natuurlijker en veiliger voelt.

5. Richt de fles uit de buurt van vrienden, familie, huisdieren, ramen en andere glazen voorwerpen: in het ideale geval wordt sabrage buiten uitgevoerd, maar als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de fles uit de buurt van mensen, huisdieren of iets breekbaars is gericht. In de onderstaande video heb ik niet zoveel kracht gebruikt als ik normaal zou doen, omdat ik geen ornamenten op de kerstboom wilde verwijderen, om nog maar te zwijgen van de ramen.

6. Oké dan, als u klaar bent om te gaan, houdt u de champagnefles van u af en wijs deze naar boven in een hoek van 45-graden ten opzichte van de grond. Laat vervolgens het sabel langs de naad lopen, waarbij u een paar oefenslagen maakt, zijne het niet voor de toegevoegde spectaculariteit. Schuif dan het mes stevig langs de naad van de fles met een ‘op en neer’ beweging en maak goed contact waar de naad de hals van de fles raakt en de dop zou er meteen af ​​moeten springen! Als dit niet het geval is, hergroepeer u en probeer het gewoon opnieuw.

7. Veeg de hals van de fles af en serveer: zodra de daad is volbracht en al het applaus is verstomd, is het tijd om te genieten van de vruchten van je werk! Gelukkig zorgt de druk in de fles ervoor dat er geen glas in valt, maar het is altijd slim om de bovenkant van de fles af te vegen met een theedoek om er zeker van te zijn dat er geen glasscherven achterblijven. Daarna ben je vrij om je gasten te bedienen, maar wat je ook doet, probeer nooit te drinken uit een vers gesabelde champagnefles! De gekartelde randen zijn extreem scherp en deze gaffel brengt u in enkele seconden van held naar sul. Om nog maar te zwijgen over de eerste hulp.