James Quincey (58). Een naam die hoogstwaarschijnlijk geen belletje doet rinkelen, maar toch heeft deze man de touwtjes in handen van een van de meest herkenbare en geliefde bedrijven ooit. Hij is namelijk niet alleen Pfizer-bestuurder, maar ook de CEO van de Coca Cola Company, ’s werelds grootste producent van non-alcoholische dranken.

Loopbaan van James Quincey

James Robert Quincey werd geboren op 8 januari 1965 in Londen, Engeland. Na de middelbare school heeft hij aan de Universiteit van Liverpool gestudeerd, daar deed hij Electronic Engineering. Nadat hij begon bij een klein adviesbureau trad hij in 1996 in dienst bij een van de meest bekende bedrijven ter wereld: The Coca Cola Company.

Daarbij begon hij in de Latijns-Amerikaanse tak van het bedrijf, waarna hij in 2008 0verstapte naar Europa. Hij werd de leider van de Northwest Europe & Nordics Business Unit. Vijf jaar later, in 2013, wist hij zelfs president van de gehele Coca-Cola Europe Group te worden en 2016 nam hij het stokje over van de toenmalige CEO Muhtar Kent, die met pensioen ging. Zo werd James Quincey de CEO van The Coca Cola Company.

Eén van de eerste plannen die hij had als CEO was om 1.200 bedrijfsposities te schrappen. De reden voor dit plan was om te kunnen investeren in nieuwe producten en marketing. Daarnaast wilde Quincey de winst verhogen van 4 % naar 6 %. Ook wilde hij meer investeren in startende bedrijven.

Minimaal $ 1,6 miljoen per jaar, in werkelijkheid veel – maar dan ook veel – meer

Als CEO heeft James Quincey een enorme verantwoordelijkheid, maar dat wordt hij ook rijkelijk voor beloond. Zijn jaarloon wordt geschat op zo’n $ 1,6 miljoen, maar daar is het verhaal nog niet mee uit. Hij komt namelijk in aanmerking voor de zogenoemde bonusregeling, genaamd Stock Awards en Option Awards, waardoor bijvoorbeeld ooit $ 24 miljoen, omgerekend € 22,6 miljoen, opstreek.

Daarnaast bezit James Quincey ook aandelen in het grote frisdrankbedrijf. In totaal gaat het om 34.875 eenheden van Coca Cola-aandelen, wat een waarde heeft van meer dan $ 22.725.053. Daarnaast heeft hij in de afgelopen 10 jaar aandelen verkocht ter waarde van meer dan $ 8.043.680.

De schattingen over het vermogen van de topman lopen uiteen, maar een aantal van de meest gerenommeerde bronnen schatten zijn nettowaarde op $ 70 miljoen, wat omgerekend € 65,8 miljoen is.